Мистериозен инвеститор плаши конкурентите в Турция

В развитие, 11.03.2016

Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителният продуцент на Bloomberg в Турция, 11.03.2016.

Турските акции отбелязват най-продължителното си рали за последните три години – покачването продължава вече 10 последователни дни. Тази седмица Borsa Istanbul се покачи с над 2%. Пазарите празнуват, след като ЕЦБ обяви допълнителни стимули.  Това е добре за Турция, тъй като тя е силно зависима от притока на капитали.

Силната лира също подкрепя настроенията. Тя се покачва вече 4 дни и поскъпна с около 1% тази седмица. Като в момента се търгува на 2.88 за долар – най-високата котировка от ноември миналата година.

Доходността на 2-годишните и 10-годишните държавни облигации се срина до най-ниското си ниво за последните 3 месеца.

Мистериозен инвеститор, наричан от някои „пичът“ се появи за първи път преди година и половина и за една дневна сесия направи залози за $450 милиона, почти двойно, колкото средното за пазара. В момента той провежда транзакции с нарастваща честота и плаши конкурентите, които не успяват да разберат кога ще е следващият удар.

Клиентите на поне една европейска банка са спрели да търгуват с турски акции на къси позиции, след като стигат до заключението, че инвеститорът използва система от алгоритми, при които сложни формули определят търговията, а други избягват пазара докато не получат повече информация, заявиха запознати пред Bloomberg.

Текущият дефицит на Турция се е свил през януари, благодарение на понижението в цените на енергията. Дефицитът по текущата сметка е спаднал до $2.2 милиарда през януари. Дефицитът намалява от миналата година, тъй като ръстът на кредитите се забави, а цените на петрола се понижиха. Очаква се разликата да се стопи до 4.8 % от БВП през тази година – за сравнение, през 2012 той беше 5.9 %. Следващият вторник ще излязат данните за безработицата през декември. В момента тя е 10,5%.

 

Последни новини
Още от Пазари