Какво подкрепя цената на петрола

Брентът се утвърди над $40 за барел

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролът върви по пътя на възстановяване в цената от средата на февруари насам. Брентът се утвърди на ниво от над $40 за барел, докато американският лек суров петрол подгони ниво от $39 долара за барел.

На 11 март положително влияние оказа изявлението на Международната енергийна агенция каза, че цената на петрола може да е преминала най-ниската си точка, като производителите с по-високи разходи ще понижат производството. Производителите извън ОПЕК ще намалят производството със 750 млн. барела дневно през годината,което е със 150 мнл. Над предишната оценка от миналия месец.

Пазарите се подпомага и от пониженото производство в Иран и Нигерия, докато Иран възстановява производството по-бавно от първоначалния план.

Казаното от Международната енергийна агенция означава, че петролът няма да падне под нивата от малко над $26 за барел, които достигна в средата на февруари.

Други фактори, които движат петролът напред са увеличеното търсене на горива в Америка и ниският брой на работещи сонди за добив на петрол.

През последните 4 седмици потреблението на бензин в Америка се е увеличило, достигайки най-високо ниво от септември насам. Средното дневно търсене на бензин в САЩ достига 9,33 млн. барела през последните 4 седмици.

Увеличеното търсене помага за ребалансирането на пазара.

В същото време броят на активните петролни сонди в САЩ е на 6-годишно дъно, като достига 392 спрямо 922 преди година.

От друга страна негативи за петролния пазар и за поскъпвнето на суровината могат да представляват неяснотата около това кога и къде ще се проведе срещата между Русия и Саудитска Арабия, на която трябва да се обсъди замразяването на производството на петрол, както и високото ниво на петролните запаси в САЩ, които остават на най-високо ниво от 1930 насам, достигайки 521,9 млн. барела.

Вижте повече за факторите, влияещи върху цената на петрола във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари