Европейските пазари преосмислят действията на ЕЦБ

В развитие, 11.03.2016

Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговията с европейските акции беше доста сериозна днес. Инвеститорите осмислят вчерашните заявления на Европейската централна банка. Коментар от Лондон на Юън Потс, Bloomberg.

Намаления на всичките три основни лихвени процента. Имаме увеличение с 20 млрд. евро на програмата за изкупуване на облигации. За пръв път, ЕЦБ ще изкупува корпоративен дълг, като част от програмата си за изкупуване на активи. След декемврийското разочарование, вчера, Марио Драги показа резултати, като изстреля залп от стимулиращи мерки, който ще продължи след 2019 г., когато мандатът му като управител на ЕЦБ приключва.

Коментарите от пресконференцията му бяха това, което наистина даде тласък на пазарите. Днес пазарите преосмислят всичко, а европейските акции се възстановяват силно. Увеличението и продължението на програмата за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ натисна надолу доходностите при корпоративния дълг, както този с инвестиционен рейтинг, който ЕЦБ ще купува, така и при този без такъв рейтинг, който няма да се купува.

След вчерашната разпродажба, европейските капиталови пазари преосмислят действията на ЕЦБ.  Всеки голям пазар в Европа се покачва днес, а Stoxx 600 е нагоре с цели 2.4%. 

Най-добре представящите се основни акции днес са банките, а Banco Popular Espanol е на върха. Една акция се придвижи след корпоративна новина – тази на Old Mutual. Базираният във Великобритания застраховател ще раздели поделенията си за развиващите се пазари, за управление на фондове, банковото поделение и поделението за управление на активи, като част от ход, който според него, ще засили растежа и ще отключи допълнителна стойност.  Акциите на Old Mutual връщат предишните печалби и се търгуват надолу с 5%.

 

Последни новини
Още от Пазари