ЕЦБ - Часове преди голямото решение

Решението на ЕЦБ ще излезе в 14:45 ч.; Пресконференцията на Драги започва в 15:30 ч.

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Всички погледи днес са насочени към решението за паричната политика на ЕЦБ и пресконференцията на Марио Драги след това.

Решението се очаква в 14:45 ч., докато пресконференцията започва в 15:30 ч.

Очакванията са за понижение на депозитната лихва от -0.3% до -0,4% и за увеличение в обема на програмата за количествени облекчения с между 10 и 20 млрд. евро месечно.

Реториката и тонът на Драги по време на пресконференцията обаче може да се окажат още по-важни от самото решение.

От началото на годината очакванията за понижение на депозитната лихва се увеличиха до 100%.

Еволюцията в очакванията за понижение на депозитната лихва през март от началото на годината:

Най-голямо влияние за повишаването на очакванията за понижение на депозитната лихва оказа забавянето в инфлацията. През месец февруари еврозоната регистрира дефлация, като ценовото равнище регистрира спад от -0,2%. Коментарите на Драги за това, че няма граници в мерките, които ЕЦБ може да предприеме, за да постигне целта си за инфлацията също оказаха влияние, а поевтиняването на акциите допълнително засили тези очаквания.

Как обаче се отразява понижението на депозитната лихва върху представянето на банките и техните акции:

Със синята линия на графиката виждаме представянето на индекса на европейските банкови акции Euro Stoxx Banks Index, който включва акциите на 30 банки от страни от еврозоната; с бялата линия депозитната лихва на ЕЦБ.

След последното понижение на депозитната лихва през декември от -0,2% до -0,3% банковите акции тръгнаха надолу, въпреки известното възстановяване през последните дни. До момента през годината индексът на европейските банкови акции е загубил около 15%.

Трудностите пред банките:

  • Deutsche Bank с първа годишна загуба от 2008.
  • Commerzbank – втората най-голяма банка в Германия – се отказа от прогнозата си за печалбите през 2016.
  • Френската Societe Generale индикира, че може да не постигне целта си за възвращаемост през 2016.
  • Анализатори от Goldman Sachs прогнозират, че банките, които разчитат най-много на депозити, ще станат жертва на спад в печалбата на акция от 10% за всяко понижение на лихвите с 10 базисни пункта – каквото се очаква на срещата сега.

Изненадващ печеливш (или губещ): Полша

Стратези от Deutsche Bank до Rabobank прогнозират, че полската злота може да поскъпне с до 2,3%, ако президента на ЕЦБ Марио Драги увеличи стимулите.

Полша може да почувства сериозни притоци на капитали от инвеститори, търсещи възвращаемост и бягащи от негативните доходности.

Разликата в доходостите между полските и германските 10-годишни ДЦК расте:

Полша засега стои настрана от своите съседи Чехия и Унгария, като не понижава лихвите. Основният лихвен процент в Полша е на ниво от 1,5% от април 2015 насам.

Поскъпването на валутите на тези страни при повече стимули от ЕЦБ може да се отрази негативно на износа им, голяма част от който отива именно за страни от еврозоната.

Може да очакваме последващи мерки от страна на централните банки на Чехия и Унгария.

 

 

Последни новини
Още от Пазари