Какви мерки ще предприеме Драги и важна ли е реториката

Решението на ЕЦБ се очаква с интерес

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Решението от срещата на ЕЦБ на 10 март се очаква с голям интерес от пазарите. Анализаторите и пазарните участници са убедени, че нови стимули ще има, като въпросът и новините се очакват по отношение на това какви точно ще са те и какъв ще е тонът на гуверньора Марио Драги. Даниел Лауни, портфейлен мениджър в AllianceBernstein коментира именно тази тема за Bloomberg.

Наясно сте с очакванията и дискусиите за понижения на лихвите от страна на ЕЦБ. Вие говорите езика на пазара. Какво ни казват централните банкери?

По отношение на това какво ще направят ли?

Да, по отношение на това колко негативни ще станат лихвите?

Пазарите са взели предвид понижение на депозитната лихва на ЕЦБ до -0,4% на срещата утре, както и 10 млрд. евро увеличение в програмата за количествени облекчения. Пазарите считат, че този път Драги няма да ги разочарова, както през декември. Този път мерките ще трябва да покрият поне тези очаквания. Смятаме, че ще има или увеличение от 20 млрд. евро месечно в QE програмата и понижение на депозитната лихва с 10 базисни пункта, или увеличение на QE програмата с 10 млрд. евро месечно и понижение на депозитната лихва с 20 базисни пункта. Това няма да разочарова пазарите. Има доста детайли свързани с мерките, които Драги може да въведе, но това са двете основни точки. Очакваме дори малко по-сериозни мерки, отколкото пазарите очакват в момента и смятаме, че този път няма да ги разочарова.

Какво ще е влиянието върху пазара? Говорихме за Япония. В много аспекти кривата на доходността на германските облигации наподобява японската. Ако Драги надхвърли очакванията, как пазарът ще реагира на това?

Мисля, че до голяма степен това, което ще се случи на срещата, вече е взето предвид от пазара. Ще видим каква ще е реакцията, ако очакванията бъдат надхвърлени ще има положителна реакция на пазарите на акции и може би позитивна реакция на пазара на краткосрочни облигации. Голяма част от фокуса обаче ще бъде поставен върху реториката и какво казва Драги за действията си в бъдеще. Важен ще бъде тонът му по време на пресконференцията. Често пъти пазарите не реагират на самото решение, а на реториката на гуверньора. Ако тонът на Драги насочи към нови стимули, пазарът на акции и облигации ще реагират положително.

Именно, въпросът за реториката и тона по време на пресконференцията, който повдигнахте, е много важен. Ще следим какъв ще бъде той. Важно ли е как Драги ще насочи пазарите за бъдещите си действия? Това ли е един от инструментите, които може да използва? Например как ще процедира с негативната лихва или с обема на програмата за изкупувания на активи? Каква реторика може да използва?

Мисля, че до голяма степен Драги е много прагматичен, той следи пазарите и до голяма степен се влияе от стойността на валутата и позицията на пазарите на акции. Ако каже, че акциите се представят добре, а валутата е стабилна, тонът му ще е много по-спокоен. Ако обаче говори за волатилност на пазара, това ще е по-агресивен тон. Като инвеститор в облигации, не трябва да гледам 9 до 12 месеца напред, а 3 до 6 месеца напред. Трябва да следим какво се случва с рисковите активи, с икономиката, и както казахме много важна е реториката от централните банки. Това как те насочват пазарите оказва влияние всеки месец и всяко тримесечие.

 

Последни новини
Още от Пазари