Петролните инвеститори затвориха 15% от късите позиции

Петролните фючърси с покачване от 13%, докато късите поръчки спадат с 15% според доклада на CFTC

Oil Pumping And Storage Facilitieс Oil Pumping And Storage Facilitieс

Инвеститорите и хедж фондовете намалиха отворените къси поръчки на американския сорт лек суров пертол (WTI) с 15 на сто, като фючърсните контракти и опциите отбелязват спад с 25 639, според доклада CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) в седмицата, приключила на 01 март, което е най-големият спад от 21 април 2014 г. Данните сочат, че има нови 24 886 отворени фючърсни контракти в дълги позиции.

Пазарът започва да осъзнава, че ако не се стигне до намаляване на производството, ще има замразяване на нивото на производствените стойности, което е индикатор за промяна на настроенито на инвеститорите.

 

 

Енергийната информационна агенцията (EIA) в САЩ изнесе седмичния доклад за складовите наличности от суров петрол, които скочиха с 10 374 млн. барела през седмицата, приключила на 24 феврури, повишение с исторически връх до 518 млн. барела. Предишният доклад, за седмицата приключила на 18 февруари, агенцията отчете 3.5 млн. барела.

"Пазарът започна да игнорира нивото на складовите наличности", заяви Фил Флин, старши пазарен анализатор в PriceFuturesGroup в Чикаго.

Световният излишък и спада на цените на петрол, застрашават икономиките на страните-производителки и износителки на ценната суровина.

Goldman Sachs

"Динамиката на растящи цени не може да продължи дълго, тъй като цените не са устойчиви в настоящата икономическа среда. Цените на енергийните суровини трябва да са по-ниски, за да завърши процеса на ребалансиране, в противен случай цената на петрола ще се окаже в разрез с натрупалия се излишък", отбелязаха анализаторите на инвестиционната банката GoldmanSachs.

Петролните титани са изправени пред ново предизвикателство, което придобива рекорни размери, глобалното пренасищане от 3 милиарда барела.

Споразумението за замразяване на нивото на производството

Русия и Саудитска Арабия, най-големите производителки на петрол в света, стигнаха до първото координирано споразумение за противодействие на спада на цените.

Федерацията и кралството решиха да замразят нивата на производство на нефт, в близост до рекордните януарски стойности на срещата им във вторник, 16 февруари в Доха, като споразумението влезе в сила на 01 март.

Активните сондажни платформи се понижиха до 392 на територията на САЩ, според доклада от 4 март на Baker Hughes Inc., което е спад за 11 поредна седмица, след като петролните и газови компании рязко намалиха разходите, на фона най-големият срив на цените на суровините.

 

 

Най-големият вносител на суров петрол, Китай повиши доставките си с 19.1% за февруари до 31.80 милиона тона, което е близо 8 милиона барела на ден, въпреки слабите резултати изнесени на 08 март за вноса на Поднебесната империя, който спадна с 13.8%, а търговския баланс до 32.59 милиарда долара.

Извънредна среща на страните производителки

Картелната организация ОПЕК и Русия организират среща на най-големите страни петролни производителки между 20 март и 1 април, като не се посочва точната дата и мястото на събитието, според изявлението на руския енергиен министър Александър Новак.

Доклад за петролните наличности

Американския петролен институт (API) ще изнесе на 08 март в 23:35 ч. доклада за петролните запаси в САЩ за седмицата до 01 март. Доклада за запасите до 26 февруари отбеляза повишение с 9.9 млн. барела до нов исторически връх, надвишавайки съществено прогнозите на анализаторите.

Сорт Брент с доставка през май (LCOK6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 12:30 ч. местно време се търгува на ниво от 40.66 долара за барел, което е спад от 0.44% за търговската сесия на 08 март. Европейският сорт се е покачил с 12.46% от началото на март.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI (CLJ6) търгувани на NY Mercantile Exchange с доставка през април в ранната търговска сесия на 08 март се търгуват на ниво от 37.66 долара на барел, което е понижение от 0.63% за деня в 12:30 ч. и повишение от 11.05% от началото на месеца.

 

Последни новини
Още от Пазари