Ще подкрепят ли китайските власти икономиката

Коментар на Лена Комилева, главен икономист в G Plus Economics, и Маниш Синг, отдел инвестиции в Crossbridge Capital

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лена Комилева, главен икономист в G Plus Economics, и Маниш Синг, отдел инвестиции в Crossbridge Capital, коментират пред Bloomberg перспективите пред китайската икономика, нивата на дълга и интернационализацията на RMB.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Говорихме малко за Китай преди почивката. Лена все пак вярва, че въпреки всичко властите ще наложат допълнителен натиск върху дефлационните нива по света, защото дори и да говорят че няма да девалвират юана, ще бъде много трудно.

Лена Комилева, главен икономист в G Plus Economics: Да, истината е, че се пораждат две притеснения за Китай. Едно от тях е, че отделихме твърде много време да се фокусираме върху фундаменталната връзка на Китай с останалия свят. Няма достатъчно признаци, че по отношение на финансовата зараза китайският деливъридж има толкова важна роля за останалата част от света. И вторият аспект е, че властите в страната говорят в голяма степен за проблем с растежа. Китай няма проблем с растежа, а има проблем с дълга, който е довел до проблема с растежа. Намираме се в най-голямата сила за корпоративен дълг в света.

Франсин Лакуа, Bloomberg: И може да стане много по-зле, ако гледаме към възможността от финансова криза в Китай заради дълговото бреме.

Лена Комилева, главен икономист в G Plus Economics: Абсолютно да. Моделът за растеж на Китай е съсипан в момента заради финансовия модел на страната. Не може да имате държавни компании с ливъридж 200% и да очаквате това да е устойчив модел на растеж. Трябва да има разчистване на този ливъридж и това трябва да се случи в съчетание с повече инвестиции в продуктивните отрасли, което е изключително трудно. Да успееш да намалиш нивото на дълга и да ребалансираш икономиката, докато продължаваш да поддържаш заетостта и устойчиво вътрешно търсене е задача, която заобикаля американската, британската икономика и тази на еврозоната. Проблемът в Китай се удвои в момента.

Маниш Синг, отдел инвестиции в Crossbridge Capital: Вземайки това предвид, Китай има проблем. Но ако обърнем внимание на последните стойности за растежа, хората разбира се гледат кредитната експанзия, индекса Shanghai, за да кажат, че БВП не нараства и това е така. Но в същото време американският Conference Board, който се позовава на друг индекс, който представя по-нов подход и отразява продажбите на дребно, пътническия трафик, туризма. Стойностите му показват, че БВП расте с до 6%. Това, което намерих интересно в доклада снощи, е, че не се споменаваше за интернационализация на ренминби за разлика от предния път. Така че има връщане стъпка назад в смисъл, че казват, ок, те не искат да отворят капиталовата сметка. От МВФ обявиха, че ще включат юана в тяхната кошница с валути през октомври. Съгласен съм с Лена, че има ограничения и сериозни предизвикателства и властите трябва извършат пренастройване, но трябва да бъдем по-позитивни за икономиката. 

 

Последни новини
Още от Пазари