Какви са сигналите от петролния пазар

Коментар на Ашок Шах, инвестиционен директор в London&Capital Group

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво предстои на петролния пазар и как да интерпретираме последните данни? Ашок Шах, инвестиционен директор в London&Capital Group, коментира темата пред Bloomberg.

Гай Джонсън, Bloomberg: Възможно ли е ралито да се пренесе към други активи?

Ашок Шах, инвестиционен директор в London&Capital Group: Добро утро. Със сигурност, да. Много е просто. Сега виждаме промяна в сентимента. Трябва да започнем със стабилизиране на цените на петрола. Те се движат леко нагоре и това всъщност поддържа сентимента. Знаете, че хората търсеха корелацията на енергийния и капиталовия пазар. И разбира се стабилизирането при енергийните продукти за сега помага много на пазара. След това имахме ситуация, в която имаше опасност от навлизане на мечи пазар. Сега виждаме обръщане на това. Но скритият тон гласи, че излизат не толкова лоши данни, колкото хората като цяло очакват. Не са добри, но и не са толкова лоши, за да се страхуват всички. Само преди няколко седмици говорихме за влизане в рецесия и подобни неща, което беше доста крайно. Потребителската страна ще остане силна и спестеното от ниските цени на енергията трябва да бъде похарчено в САЩ през следващите 12 месеца. Смятам, че предишните очаквания, които подсилваха предстоящата рецесия, бяха твърде крайни.

Гай Джонсън, Bloomberg: И пазарът го отчита сега. Нека разгледаме и още един въпрос и да видим какво ще ми кажеш за него. Трите основни банки в Япония купуват йената изключително високо. Последните данни дават сигнали, че пазарът е все още мечи по отношение на акциите. Mizuho Bank, една от най-големите в Япония, прогнозира през последното тримесечие на 2016, че йената ще се търгува на ниво от 108 йени за долар. Това трябва да е, както можем да си помислим, ясен мечи сигнал за акциите.

Ашок Шах, инвестиционен директор в London&Capital Group: Трябва да е, да, защото моментът е доста негативен за японските акции. Очакванията, че йената ще се засили са може би твърде оптимистични и трябва да изчакаме Японската централна банка да вземе решение за мерките, които ще предприеме. Виждате, че стана обратното на това, което се възнамеряваше. Валутата продължи да се засилва вместо да отслабва с влиянието на отрицателните лихвените проценти. Така че сме в начална фаза на очакването Японската централна банка да реши как ще разгърне действията си в опит да помогне на икономиката. Затова трябва да почакаме и смятам, че хората предполагат, че тя ще се провали и валутата ще се засили доста. Според мен това е леко преждевременен знак. 


 

Последни новини
Още от Пазари