Йената с най-голям месечен ръст спрямо долара от 7 години

Японската валута добави над 6% през януари

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Анализаторите, които прогнозират курса на йената, са най-разделени в мненията си от почти една година насам. 

Японската валута изненадващо поскъпва от началото на годината, като през февруари отбеляза ръст от над 6% спрямо долара. Ако запази този ръст и през последния ден на месеца – 29 февруари – това ще е най-големият месечен ръст на йената от 2008 насам. 

Поскъпването на йената е оправдано от някои фактори, но като цяло изненадва анализаторите. Търсенето за японската валута се увеличи от началото на годината заради волатилността на финансовите пазари, което накара инвеститорите да се насочат към сигурни активи, като златото и за какъвто се счита и йената. Спорно е доколко на йената може да се гледа по този начин заради масираните парични стимули, които BoJ поддържа и заради които през последните години йената поевтиня сериозно. 

Ако йената продължи да поскъпва, се очаква Японската централна банка да продължи да разхлабва паричната си политика, но все повече анализатори считат паричните стимули в страната за неефективни, а освен това BoJ сравнително често изненадва пазарите с действия, за които не е намекнала в изявленията си. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари