Паундът с най-голям седмичен спад спрямо долара от 2009

Възможността за Brexit натежа върху британската валута

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Кампанията около референдума на Великобритания в ЕС вече тече, след като премиерът Дейвид Камерън постигна споразумение с ЕС и официално насрочи 23 юни за дата, на която британският народ трябва да вземе важното решение. През първата седмица след постигането на споразумението паундът отбеляза своя най-голям седмичен спад спрямо долара от януари 2009 насам, поевтинявайки с 3,8% спрямо американската валута. 

Седмичните движения в стойността на паунда спрямо еврото то януари 2009 до февруари 2016:

Силното поевтиняване се дължи най-вече на страховете на инвеститорите от евентуално излизане на Великобритания от ЕС, след като важни и популярни политически лица се обявиха именно в подкрепа на тази позиция. Най-яркият пример е кметът на Лондон Борис

Джонсън, който е твърдо за излизане на страната от блока от 28 държави, като каза, че ако това се случи, Великобритания я чака светло бъдеще. 

Някои анализатори обаче виждат и други причини за сериозния спад на британската валута в седмицата между 22 и 26 февруари.

„Трудно е за паунда да отбележи някакъв ръст заради небалансирания растеж, дефицити по текущата сметка и търговския баланс и страховете от Brexit“, каза Гавин Френд, стратег в National Australia Bank. 

Паундът вероятно ще остане волатилен в месеците до референдума, а след това стойността му ще бъде диктувана от резултата от гласуването на 23 юни. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари