JP Morgan: Паундът поскъпва, ако избегнем Brexit

Паундът може да скочи обратно до $1,60

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Нандини Рамакришнан, глобален пазарен стратег в JP Morgan Asset Management коментира движението на паунда и очакванията си за стойността на британската валута, ако Великобритания остане в ЕС.

Как в JP Morgan Asset Management се подготвяте за Brexit през следващите 6 месеца? Има ли начин да се подготвим за това?

Краткият отговор на този въпрос е: не. Не се знае какво ще се случи, а пазарите не обичат несигурността и не е изненада, че паундът поевтинява. Смятате, че паундът ще поскъпне, ако Великобритания остане в ЕС, а също и че до голяма степен факторите, които подкрепят поевтиняване на паунда са взети предвид. Макар че през седмицата стойността на паунда варираше сериозно, той няма да падне много под най-ниските стойности, за които се говори за следващите няколко седмици или месеци.

Четох анализи за това какво ще се случи, ако не се гласува за излизане на Великобритания от ЕС, какво ще се случи в обратната ситуация. Трейдърите на опции плащат сериозна премия. Инвеститорите се застраховат спрямо риска от поевтиняване на паунда, но от друга страна някои казват, че паундът може да поскъпне до $1,60 за паунд, ако Великобритания остане в ЕС.

Несигурността предизвика ненужното поевтиняване на паунда, което не е задължително свързано с реалната му стойност. Ако наистина паундът поскъпне до $1,60 за паунд, то сега моментът е чудесен за купуването му.

 

Последни новини
Още от Пазари