Инвеститорите в Турция са оптимистично настроени

Пазарен коментар на Симин Демокан, 26.02.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите в Турция са оптимистично настроени след оживлението на световните пазари. Borsa Istanbul се покачи втори пореден ден с почти 1% до най-високото си ниво по отношение на стойност от 2-ри декември насам. За седмицата покачването е 4% и го наблюдаваме втора поредна седмица.

Лирата се обезцени спрямо долара за първи път от три дни насам и в момента е 2.93. Като цяло през седмицата тя се е покачила с над 0.5%.

Fitch ще обяви рейтинга си за Турция, след като пазарите затворят днес. Не се очаква Fitch да променят рейтинга на Турция, но е възможна промяна в прогнозата от неутрална към негативна.

Геополитическите рискове се считат за най-голямото предизвикателство пред Турция. В Турция наблюдаваме покачване на политическото напрежение, както вътре в страната заради борбата с кюрдската групировка ПКК, така и в международен аспект, заради Сирия. В момента инвестиционният рейтинг, който Fitch  дава на Турция е най-ниският.

В понеделник ще видим данните по търговския баланс за януари. Според анализа на Bloomberg може да видим свиване на търговския дефицит от 6 милиарда до 4 милиарда долара. В четвъртък ще се публикуват данните за инфлацията през февруари. Анализите на Bloomberg показват вероятност тя да се понижи слабо спрямо предходния месец до 9.3%. През януари инфлацията достигна най-високото си ниво от май 2014. Струва си да отбележим, че централната банка иска да постигне 5% инфлация.

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от Пазари