Защо централните банки трябва да са внимателни с лихвените проценти

Коментар на Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Манъс Крани, Bloomberg: Целият свят гледа към срещата на Г-20. Има дебати какво трябва да направят политиците, за да възстановят икономиките.

Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers: Предварителните изявления отразяват несигурността, която всички усещаме. Трябва да спомена, че не съм си променил много мнението от миналото лято, когато китайската централна банка обезцени валутата си. Продължавам да съм оптимист, което изглежда доста странно наистина на фона на предишните ми очаквания. Опасността за пазарите е когато реакциите станат по-важни от разума. Разумът показа вече пътищата за Китай. Но това, което ми дава известна сигурност за Китай, е, че има голям набор от възможности за провеждане на различни политики. Сега китайската икономика се движи доста бавно, но все пак има амуниции, за да минимизира негативните ефекти. Затова приземяването не би трябвало да е твърдо. Предполагам това официалните власти имат предвид в момента.

Анна Едуардс, Bloomberg: Финансовият министър намали очакванията за резултатите от Г-20, казвайки да не очакваме извънредна реакция, защото не е момент на криза. Какво да очакваме след тази среща – фискалната политика на Китай ли ще бъде фокусът? Дали това ще бъде ключово за разговорите през уикенда?

Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers: Има фискална нестабилност в Китай, но се съмнявам да го признае този уикенд. Едва ли ще е принудена да го направи. Този уикенд по-важна ще е реториката, а не действията. Очакванията вероятно бяха много завишени, чух дори да се говори за споразумение, подобно на това от Лувъра. Доларът е стабилизиран в този свят на отрицателни лихви. Първата стъпка ще е признаване вместо отричане. Централните банки ще трябва да предприемат дори по-малки стъпки за повишаването на лихвите, визирам Фед и дори Bank of England догодина.

Манъс Крани, Bloomberg: Връщам ви малко към това, което казахте, че приземяването в Китай няма да е толкова твърдо, колкото очаквахме. Виждаме финансовият министър, който казва да не разчитаме само на парична политика и, че фискалната трябва да изиграе роля. На графиката виждаме юана и това, което прави китайската централна банка с него – девалвира го или с други думи доларът се повишава, а юанът пада. Това ще продължава ли? Между другото Shanghai Compostie пада с около 5% и капиталовите пазари са притиснати от спада на индекса.

Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers: Китайската валута е част от кутията с инструменти. Няма съмнение, че стойността на юана ще бъде понижена още. На мен ми изглежда, че ще бъде постепенно, а не еднократно, защото китайските власти знаят, че, ако трябваше да обезценят с 0,1 % за компаниите ще бъде по-трудно да изплатят външния си дълг. Връщайки се към миналото лято смятам, че това е една от причините поради които властите решиха да девалвират юана с 3% спрямо долара. Сега си спомням началото на 1994, може и да кажете, че не го помните, но аз знам, че не е така.

Манъс Крани, Bloomberg: Помня го.

Нийл Уилямс, главен икономист в Hermes Fund Managers: През 1994 Китай девалвира юана, а Грийнспан вдигна основния лихвен процент. Европа беше нестабилна и предполагам пазарите сега мислят, че сме близо до ситуацията от 1994. Но тя е много по-различна. 

 

Последни новини
Още от Пазари