Какво ще движи петролния пазар през седмицата

Петролната конференция CERAWeek ще се проведе между 22 и 26 февруари

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Петролната конференция IHS CERAWeek, която събира лидери от енергетиката, експерти, представители на правителствата и ръководни фактори в сферата на производството на газ и петрол, ще се проведе между 22 и 26 февруари в Хюстън. Конференцията се провежда всяка година от 35 години насам, а интересното през седмицата е, че на нея ще говори петролният министър на Саудитска Арабия – Ал-Наими. Саудитска Арабия е най-големият петролен производител в ОПЕК и страната с най-голямо влияние в организацията, като думите на Ал-Наими ще бъдат следени от близо.

Промяна в тона му може да насочи петрола нагоре, като напоследък Саудитска Арабия дава признаци, че може и да направи известни отстъпки по отношение на производството.  Последният такъв сигнал беше споразумението за замразяване на производството между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела, постигнато в Доха.

Следващата среща на ОПЕК е през юни и петролната конференция CERAWeek е последното по-мащабно събитие, събиращо лидери от индустрията до тогава, освен ако преди това не бъде свикана спешна среща на ОПЕК.  Зеб Екарт от Bloomberg обаче каза, че това вероятно ще увеличи несигурността на пазара.

Всичко за петролната конференция CERAWeek.

 

Последни новини
Още от Пазари