Влиянието на Китай, петрола и Фед върху валутите

Има ли накъде да поскъпва доларът

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Дерек Халпъни от Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ коментира ситуацията на форекс пазара и факторите, които движат валутите пред Bloomberg. Той засегна темата за влиянието на Фед, цената на петрола и Китай върху валутния пазар.

И вие ли сте сред тези, които смятат, че Китай ще девалвира валутата си още много спрямо долара, макар че ни казаха да спрем да се фокусираме върху това, а да обърнем внимание на кошница от валути.  

Не бих използвал думата „девалвират“, защото тя връща в съзнанието ни картината от миналия август, когато стойността на юана беше понижена сериозно за един ден. От фундаментална гледна точка има много причини, които да оправдаят поевтиняване на юана. Юанът е фиксиран към долара и когато доларът поскъпваше на практика юанът също поскъпна, а това не беше оправдано, имайки предвид факта, че ръста на БВП се забавяше. Този тип бавно поевтиняване оттук насетне за мен има смисъл. Мисля, че юанът може да продължи да поевтинява.

Това, което Китай направи с валутата си, беше една от най-големите новини на валутните пазари през 2015. Ефектите от това решение се усетиха по целия свят. Друга важна новина за валутния пазар е петролът и ефектите, до които доведе той. По-рано говорихме за последните опити за опит за ограничаване на поевтиняването на петрола. Какъв е базовият Ви сценарий за движението на суровината и какво значи той за валутния пазар?

Базовият ни сценарий сочи, че цената на петрола засега ще остане на същите нива и към края на годината ще започнем да виждаме известно възстановяване в цената, но то ще е умерено. Валутите, зависими от петрола, ще поскъпнат спрямо долара през последното тримесечие на годината. Когато анализирам случващото се сега и това дали има възможности при валутите, зависещи от петрола, канадският долар изглежда на нивото, на което трябва да бъде, докато мексиканското песо вероятно е валутата, която се откроява с най-лошо представяне през годината. Изглежда тази валута е надценена, имайки предвид цената на петрола днес. Ако петролът се стабилизира заради замразяването на производството, това може и да е възможност, особено ако американската икономика се развие, както очакваме.

Не Ви попитах за долара като цяло. Той премина през добър период заради очакванията за вдигане на лихвите от страна на Фед. Смятате ли, че сега тази тенденция ще спре?

За мен трите валути, които се представят добре са долара, еврото и йената. Сред тези три доларът е най-зле. Всички следим номиналния спред във възвращаемостта. Важно е обаче да обърнем внимание и на реалния. Заради ниската инфлация в Европа и Япония и неспособността на техните централни банки да я повишат, реалната доходност там подкрепя тези валути спрямо долара. Ако ЕЦБ действа агресивно през следващия месец, еврото може и да тръгне леко надолу, но Фед също трябва да действа, за да видим значилтено поскъпване на долара спрямо еврото оттук насетне.

 

Последни новини
Още от Пазари