Кой е най-добрият клас активи за 2016

Коментар на Йоги Деван, главен изпълнителен директор на Hassium Asset Management

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на компанията за управление на активи Hassium Asset Management Йоги Деван коментира пред Bloomberg ситуацията на пазара на акции и кой е най-добрият клас активи за инвестиции през 2016.

Притеснява ли Ви това, че RWE се превръща в поредната компания, която няма да изплати дивидент?

Да, това не са добри новини и те не просто намаляват дивидента, а го премахват изцяло. Това е сериозна мярка и мисля, че показва сериозен проблем, през който RWE преминава. Именно затова съветваме за по-широки инвестиции на пазарите на акции, вместо концентрацията в определени акции.

Вие инвестирате в сектори, не в отделни акции. Когато го правите, колко важно е за Вас дивидентът да е добре обезпечен? Колко високо в списъка Ви с приоритети е залегнало това?

Много високо, но в крайна сметка сравняваме обезпечението на дивидентите и дивидентната доходност с доходностите по облигациите и в банките. Инвестираме в подценени компании. Стратегията ни е да инвестираме дългосрочно в тези компании, а не да ги продадем след 3 месеца. Не сме трейдъри, не сме спекуланти. Оставяме тази роля на хедж фондовете. Ние сме дългосрочно ориентирани инвеститори. Ако успеем да реализираме добра възвращаемост и дългосрочен растеж в рамките на 2-3-4 години, си е струвало.

Но тези активи не са безрискови.

Разбира се.

Както американските ДЦК. Чудя се как гледате на тази връзка. Да останем ли позитивни за акциите въпреки факта, че в момента реализираме възвращаемост от облигациите?

В момента облигациите носят възвращаемост, защото всички се страхуват какво ще се случи в краткосрочен план. Тази тенденция е движена от волатилността. Вярваме, че акциите са най-добрият клас активи за 2016. Не сме инвестирали на 100%, но постепенно увеличаваме експозицията си там, където оценките позволяват. Сега е добър момент за увеличаване на експозицията, ако вярвате, че пазарите ще поскъпнат.

 

Последни новини
Още от Пазари