Pernod Ricard: Ние сме проевропейска компания

Искаме силен ЕС, обяви главният изпълнителен директор на компанията

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Александър Рикар, президент и главен изпълнителен директор на Pernod Ricard, коментира пред Bloomberg перспективите пред компанията и очакванията за пазарите. 

Манъс Крани, Bloomberg: Вие работите тук, Великобритания е неразделна част от бизнеса ви. До колко обезпокоен сте от враждебния дебат между Франция и Великобритания? Очакваме, че битката ще е с пълна сила.

Александър Рикар: Pernod Ricard е проевропейска компания като цяло. В края на краищата всички искаме силен и жив Европейски съюз. Великобритания е много стабилен търговски партньор, тя присъства в много търговски споразумения и преговори по света. Така че от гледна точка на бизнеса, ние наистина искаме една силна и жизнена Европа.

Анна Едуардс, Bloomberg: В тази връзка какво би означавал един Brexit за Pernod Ricard и за бизнес като вашия?

Александър Рикар: Все пак ще има търсене, затова бизнесът ще продължи така или иначе. Извън това, от фундаментална гледна точка е важно да сме обединени в днешно време.

Манъс Крани, Bloomberg: Искам да се върнем на бизнеса ви преди края на разговора. Стана дума за ръста за изминалата година и прогнозите за печалбите. Можете ли сега през февруари с ръка на сърцето да заявите, че въпреки спада от китайския пазар на спиртни напитки с 5 до 10% вие сте спокоен за бизнеса си?

Александър Рикар: Pernod Ricard е глобална компания. Една трета от приходите идват от Америка, другата – от Европа, а третата – от Азия. 60% от бизнеса е на развити пазари. Всъщност пазарният дял на развиващите се пазари е 37% от световния БВП също както за Pernod Ricard малко или много. Компанията е глобална и се възползва от положителните цикли на някои пазари и в същото време се бори с предизвикателствата на други. Така че сме на позиция да сме доста уверени в себе си потвърждаваме информацията за ръст на печалбата от продължаващите дейности между 1-3%.

Анна Едуардс, Bloomberg: Коя е тази предизвикателна среда, вероятно Африка, където виждаме страни, разчитащи на по-висока цена на петрола. Виждате ли развиващи се пазари от други части на света, в които преди имаше нарастване на средната класа, а сега са заплашени заради отслабването на цените на петрола?

Александър Рикар: Ние растем постоянно в Африка, в частност в Субсахарска Африка отбелязваме двуцифрен растеж година след година. И отново за първата половина на фискалната година въпросите са има ли напрежение при някои икономики в Субсахарска Африка като Ангола и Нигерия, виждаме ли натиск заради някои от техните валути. Най-важното за компания като Pernod Ricard е да расте органично, да расте като пазарен дял и точно това е, което правим. 

 

Последни новини
Още от Пазари