Маринов: Пазарите в САЩ компенсират вчерашния почивен ден

„В развитие“ 16.02.2016

Славчо Маринов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Славчо Маринов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Dow Jones стартира борсовата сесия с ръст от 1.3%, S&P 500 отчете повишение от 1.5%, а Nasdaq е с 2% нагоре. Това заяви в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарния анализатор Славчо Маринов. След вчерашния почивен ден финансовите пазари отвъд океана се движат на хребета на вълната от повишения на световните индекси от вчера, допълни той. Маринов говори за публикуваните данни за ръста на чешката икономика и за развитието в пазарите за ветрогенератори.

Чешката икономика бележи спад за последното тримесечие на 2015 спрямо предходното, съобщи анализаторът. Инвеститорите очакват навлизане на основния лихвен процент на Чешката национална банка на негативна територия, понижавайки се с 20 базисни пункта от сегашното си ниво от 0.05%. 

Ниските цени на петрола на влияят на пазара за вятърна енергия, като инсталираните мощности отбелязват ръст през последните две години, заяви Маринов. Акциите на най-големите публични европейски компании отбелязват по-висока положителна доходност от движещият се на негативна траектория MSCI. 

 

Последни новини
Още от Пазари