Защо акциите в световен мащаб са на меча територия

Това се случва за шести път през последните 30 години

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

През последните 30 години световният пазар на акции, измерен чрез индекса MSCI All-Country World, е навлизал на меча територия 6 пъти. С други думи за последните 30 години акциите в световен мащаб са поевтинявали с 20% или повече процента спрямо предишната си най-висока точка 6 пъти. За последно това се случи през 2016.

Първият такъв случай датира от 1990, когато американската икономика беше в рецесия. Последва 1998 и Азиатската финансова криза, а 4 години по-късно – през 2002 и спукването на дотком балона. През 2007 избухна Световната финансова криза, а през 2011 – Гръцката криза.

Но на какво се дължи спадът през 2016? От началото на годината световният индекс MSCI All-Country World е регистрирал спад от 399,36 до 356,17 пункта ,а като на пракитка нито един регион по света не остана незасегнат от разпродажбите. Основните индекси в САЩ – Down Jones и S&P 500 загубиха по над 8% през първите 45 дни на 2016, немският DAX – почти 14%, европейският Euro Stoxx – близо 13%, японският Nikkei – над 15%, а китайският Hang Seng – над 22%.

Забавянето в САЩ и поевтиняването на петрола изглеждат като логични обяснения на част от  спада на борсите от началото на година, но могат ли да се сравнят с мащабни финансови кризи, които характеризират предишните случаи, при които световните акции са навлизали на меча територия?

Анализаторите все още не могат да стигнат до единодушно мнение по отношение на разпродажбите, но все повече започват да се питат дали инвеститорите не са изгубили доверие в централните банки, в световния икономически растеж и съответно в положителните перспективи пред печалбите на компаниите.

 

Последни новини
Още от Пазари