Накъде ще тръгне йената?

Коментар на Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac

Шон Калоу. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Шон Калоу. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac, коментира покупателната сила на йената и перспективите пред останалите валути.

Намираме се в ситуация, при която се очаква постигането на консенсус. Каква е вероятността да се случи това? И какво би означавало това?

Мисля, че е малко вероятно да видим консенсус по повод на интервенциите. Много е трудно основните централни банки да постигнат съгласие за подобен ход. Ако се върнем към действията в подкрепа на еврото преди 15 години, беше много трудно с оглед на приноса от страна на САЩ. Според мен това, което може да се очаква на срещата на върха на Г-20 в Шанхай е постигането на съгласие, че волатилността е всеобщо опасение, както и че Японската централна банка трябва да се намеси на пазара, за да видим намаляване на волатилността.

Добре, но ако единствено Японската централна банка пристъпи към действия, не мисля, че нейната подкрепата ще има толкова осезаем ефект спрямо останалите държави. Въпреки това можем ли да видим инструмент на парична политика, чрез който с малки интервенционни стъпки да бъде преодотвратена по-голяма волатилност?

Мисля, че това е реална възможност, тъй като през последните няколко седмици станахме свидетели на голямо понижение на обменния курс долар-йена, което реално няма общо с фундаментите на пазара. Фондовите пазари не оправдаха тези движения. Наблюдаваме висока волатилност, но не видяхме срив на фондовите пазари, който често води до движение на валутната двойка долар-йена. Изглежда, че пазарът преминава през известни структурни промени. Ако Японската централна банка интервенира, пазарните вълнения ще се успокоят, както и функционирането на пазара. Така че от една страна това е резултат на събитията в петък, но преди всичко се дължи на високата доходност по щатския дълг, която подкрепи курса долар-йена.

Шон, това, което не разбирам сега е... инвеститорите търсят сигурно убежище от доста време. Защо видяхме изстрелване на йената през последните две седмици? И какво се случи с очакванията за силния долар?

Да, инвеститорите залагаха на силен долар дълго време. Реално наблюдавахме подобна тенденция до срещата на Федералната комисия за отворените пазари (FOMC) през декември. Оттогава пазарните играчи масово започнаха да затварят дългите си позиции в долари спрямо останалите валути и еврото. Повече от половината спекулативни дълги позиции при долар-евро бяха намалени през последните няколко месеца. Съмнението на пазарите относно това какви стъпки ще предприеме Фед се усеща на всички нива, но както ти каза, темпът на поскъпване на йената и нейното възприемане като валута-убежище са неоправдани на фона на това, което се случва на фондовите борси.  

 

Последни новини
Още от Пазари