Иран с първа петролна доставка за Европа след отмяната на санкциите

Страната планира да увеличи производството до 1 млн. барела дневно

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Иран подготви първите си доставки на петрол за Европа след края на международните санкции, давайки знак, че пренасищането ще продължи, пише Bloomberg.

Страната се опитва да преоформи производството си на петрол, излизайки от години на международна изолация, след като санкциите бяха вдигнати през януари.  Тя планира да увеличи производството и износа до 1 милион барела дневно тази година, като по този начин постигне по-добри икономически резултати. Договори за доставка бяха подписани с френската Total и гръцката Hellenic Petroleum SA. Иран е изпомпвал по 2,86 милиона барела на ден през януари, показват данни на Bloomberg.

„Трите първоначални доставки до Европа съдържат 4 милиона барела петрол, от които два милиона са за Total, а останалите – за компании в Испания и Русия“, съобщи Рокнедин Джавади, управляващ директор на National Iranian Oil Co.

От информация на Bloomberg, събрана по-рано този месец, става ясно, че френската Total, испанската Compania Espanola de Petroleos и руската Lukoil PJSC са уредили доставка на ирански суров петрол до европейските пристаница. Той ще бъде превозен с един голямотонажен танкер и два по-малки, всеки с капацитет по 1 милион барела.  

Последни новини
Още от Пазари