Продажбите на луксозни жилища в Лондон на 7-годишно дъно

167 жилища са продадени в централните квартали на Лондон през януари

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Продажбите на луксозни жилища в най-добрите квартали в централен Лондон са се понижили до най-ниското ниво от седем години през януари, пише Investor.bg.

Купувачите очакват ефектът от обсъжданите данъчни промени в този сегмент от пазара да окажат натиск върху продавачите да свалят цените, отбелязва информационната агенция.

Общо 167 съществуващи домове са били продадени в централните квартали на британската столица, включително Кенсингтън, Челси, Мейфеър и Уестминстър, през януари. Това е с 30 на сто под средния обем за първия месец от годината от 2010 г. насам и най-слабият януари от 2009 г., според данни на брокерската компания Huntly Hooper Ltd.

Продажните цени в най-добрите централни райони през януари са били с 1,8% над средното ниво от миналата година, според Huntly Hooper. В същото време офертните цени са с 19 на сто по-високи, като достигат рекордни равнища.

Оливър Хупър, директорът на компанията, коментира, че хората изчакват да видят ефекта от промените при гербовия налог за луксозните имоти. Той допълва, че купувачите и продавачите не успяват да сближат позициите си заради несъответствието в очакванията им за цените.

Продажбите на луксозни жилища на Острова започнаха да се забавят през миналата година, след като финансовият министър Джордж Осбърн реши да увеличи до 12% гербовия налог за най-скъпите имоти през декември 2014 г.

Предстои да бъдат въведени и данъчни промени за купувачите на жилища с цел отдаване под наем.

Волатилността на фондовите пазари обаче би могла да оттласне пазара по-късно през годината, тъй като заможните купувачи търсят по-безопасни възможности за инвестиции. Трудно ще бъде обаче да се компенсира плавното оттегляне на купувачите от Близкия изток и Азия заради ниските цени на петрола и забавянето на икономическия растеж на страните им, прогнозират експерти.

Последни новини
Още от Пазари