Какво ни казаха резултатите на Tesla

Едуард Нидермайер, Bloomberg View, Кевин Тайнън, Bloomberg Intelligence и Кори Джонсън от Bloomberg West

Резултатите на Tesla Резултатите на Tesla

Едуард Нидермайер, Bloomberg View, Кевин Тайнън, Bloomberg Intelligence и Кори Джонсън от Bloomberg West коментират резултатите на Tesla в предаването на Bloomberg TV с Емили Чен Bloomberg West от 11 февруари 2016.

 

Анализирайте данните, които май изненадаха днес инвеститорите.

Кевин Тайнън, Bloomberg Intelligence: Като анализатор, изненадаха ме разходите им, за което те говориха и обещаха да постигнат позитивен паричен поток догодина. Това е оптимистично като имаме предвид новите продукти и производството.

Целта на доставка - 80-90 хиляди коли е също цифра, на чиято основа се търгуват акциите. Доста неща са на ниво обещание. Но като видим цифрите - загубите и разходите, тук всеки анализатор се чуди защо виждаме това ниво на акциите им.

 

Кори, имаме по-добри от очакваните резултати, имаме повече подробности за Model 3 за масовия пазар. Това достатъчно ли е да промените мнението си за Tesla?

Кори Джонсън, Bloomberg West: Мнението ми е, че Tesla правят готини коли и компанията има ужасен бизнес модел. И голяма част от това бе потвърдено днес.

Що се отнася до прогнозата им в бъдеще - очакванията за доставки - те пропускат целите си на 100%. И ги понижават.

Може би за пръв път да успеят да постигнат целта си.

Надявам се, ще бъде чудесно за тях.

Но на базата на предишния опит, аз не вярвам на това, което казват за бъдещето. Вярвам обаче в това, което казват за ситуацията в момента и в миналото.

Видяхме в последното тримесечие, че има огромен срив на брутната печалба. На брутната! Забравете оперативната - те губят пари!

Брутната печалба на тази компания показва, че вместо да печели повече колкото повече заводи отваря, тя е паднала 18% това тримесечие. Това е направо ужасно за тях.

Оправдаха се с производствените си проблеми, с други въпроси, които са решавали през тримесечието.

Но като цяло имаха просто едно страшно тримесечие.

И темповете на спад също се влошават.

Вижте погрешната посока, която поеха като брутни маржове.

Колкото повече работите, толкова повече би трябвало да бъдете, не обратното.

Сега виждаме при Tesla точно обратното.

Промяната в брутните маржове не само че се влошава, а става все по-зле и по-зле.

Тримесечието бе пълна катастрофа.

 

Ед, вие пишете за Model 3 в последната си бележка. Казвате, че Tesla може да пусне колата за 25 000 долара. Пишете, че това твърде хубаво, за да е вярно и че не би трябвало да я произвеждат изобщо. Защо?

Едуард Нидермайер, Bloomberg View: Както каза Кори преди малко, колкото повече заводи отваряте, толкова повече растете и печалбите ви би трябвало да се подобряват. Това е принципа в автомобилната индустрия, а Tesla върви точно наопаки.

Колкото повече растат, толкова повече се влошават маржовете им.

Ако правите SUV версия на седан, това би трябвало да ви носи повече, не по-малко, отколкото печелите със седана.

Като гледаме как работи компанията - тя расте, което е грешен избор. Успешни са при луксозните брандове. Би трябвало да се ориентират натам и да променят бизнес модела си към този сегмент.

 

Хората, които притежават Tesla обожават колата си. Не съм видяла нито един човек, който да си мрази своята Tesla.

Кори Джонсън от Bloomberg West: Дали са 100 000 долара, как няма да я обичат!

 

Да, но трябва да има и друго, нали? Кевин, това е единайсетото поредно тримесечие на загуба на Tesla. Кога компанията ще излезе на печалба?

Кевин Тайнън, Bloomberg Intelligence: Да отговоря на Кори - би трябва да управлявате по-ефективно, когато произвеждате повече, особено ако правите нови коли.

Трябва да поемете първоначалните разходи и това отнема време.

Като виждаме ръст на производството - отнема време, за да стане продуктът ефективен. И същото се отнася и за Model 3.

Дали ще постигнат успех като продават кола за 35 000 долара ще видим. Но не бихме могли да очакваме в първото тримесечие на производство ръст на печалбата.

 

Споменахте нещо интересно преди малко - застраховките на Tesla са изключително високи. Това се прибавя към всички пари, които човек би платил за Model 3.

Едуард Нидермайер, Bloomberg View: Точно така. И се връщаме към мащаба им. Те стигнаха до половин милион коли с масовия Model 3 в прогнозата си.

Това е малко за автоиндустрията.

Ако имате малък мащаб, става още по-зле за Model S в момента - наличието на части и броя на сервизите, които могат да поправят тези коли е ограничен. Това увеличава разходите.

Така че дори да свалят Model S до цената, за която говорят, не ясно дали ще бъдат конкурентни в цената на застраховката.

 

Последни новини
Още от Пазари