Инфлацията ли е голямото притеснение на пазарите

Коментар на Колин Мъклиан, изпълнителен директор на SVM Asset Management

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Колин Мъклиан, изпълнителен директор на SVM Asset Managemen, за паричната политика на централните банки и ниската инфлация в предаването Countdown с Манъс Крани, Bloomberg.

 

Колин Мъклиан, SVM Asset Management:

Като цяло смятам, че пазарите имат прекалено голямо доверие в централните банкери. В това, че контролират ситуацията и се справят добре, използвайки различни инструменти на парична политика.

Въпреки това централните банкери често се фокусират върху грешните предпоставки за възникването на проблема.

Притесняват се прекалено много за инфлацията и за това да пристъпят към повишаване на лихвените проценти с оглед риска от навлизане в период на дефлация. Много индикатори показват, че дефлацията е основното опасение в световната икономика.

 

Говорим за дефлацията в продължение на шест месеца. Това не е нещо ново.

Ако разглеждаме резките движения, то тогава гледаме очакваната инфлация в Германия и САЩ.

Виждаме 5-годишните форуърди, доста голям спад там. Това обяснява липсата на ръст на печалбите в банковата система. Но това също показва, че отново може да очакваме забавяне на инфлацията.

 

Както казахте, инфлацията ще остане ниска според очакванията на пазарите към този момент през следващите 30 години. Техните очаквания се влияят от представянето на суровините, а петролът поскъпна с 5%.

Липсват ясни приоритети към този момент, или както Вие казахте, имаме грешно индикиране на проблема от централните банкери. Но точно тези две неща движат капиталовите пазари през последните няколко години. Ще видим ли по-голямо влошаване? Намираме се в мечи пазар, след като широкият световен индекс MSCI Аll-County World изтри 16 млрд. от пазарната си капитализация спрямо най-високия си връх през миналата година. До каква степен приключи поевтиняването и можем ли да се освободим от страховете?

Мисля, че трябва да се освободим от тези страхове.

Трябва да гледаме на изявлението на централните банкери като на сигнал за допълнителни стимули, които да намалят страховете на хората, свързани с банковата система.

Нужни са някои интервенции.

 

Интервенциите, които видяхме, доведоха до нулева доходност по облигациите и отрицателни депозитни лихви, които се отразиха негативно на акциите в банковия сектор. Това ли е наистина лекарството? Отново по-ниски лихви? Повече отрицателни лихви? Повече количествени облекчения?

Не, не мисля, че с прибягването до инструменти на парична политика могат да се решат проблемите.

Трябва да бъдат предприети някои мерки на фискална политика, нуждаем се от структурни промени за стимулиране на растежа.

Може би централните банки трябва да заложат определено целево ниво за ръста на доходите или нещо друго, което ще повлияе позитивно върху икономическото развитие. Мисля, че количествените облекчения вече не работят.

 

Последни новини
Още от Пазари