Brexit няма да откаже Норвежкия суверенен фонд от инвестиции в Лондон

Градът ще остане влиятелен финансов център още много години

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Рискът от излизането на Великобритания от ЕС няма да намали интереса на най-големия суверенен фонд в света за закупуване на имоти в британската столица.

„Град като Лондон, независимо от Brexit или това, което се случва в краткосрочен план, ще продължава да бъде влиятелен финансов център в световен мащаб още много години“, обяви Карстен Калевиг, който който отговаря за инвестициите в имоти на фонда, управляващ 810 млрд. долара. „Не виждам кой град може да се конкурира с Лондон. Той е толкова важен.“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Калевиг стана част от управлението на фонда през 2010, годината, в която норвежкото правителство допусна възможността той да се разширява чрез инвестиране в недвижима собственост. Той избра имоти в 10-15 града по целия свят и уреди сделки във важни центрове като Ню Йорк, Париж, Лондон и Берлин. Фондът е инвестирал в имоти около 24 млрд. долара, или 3% от активите си, към края на септември миналата година. Сега обаче е заложено този дял да бъде повишен до 5%.

„Миналата година фондът добави Токио и Сингапур към списъка си с предпочитани градове и е на крачка да купи първия си имот в Азия през тази или следващата година“, каза Калевиг. Той допълни обаче, че при инвестиране в този регион е важно да си предпазлив.

Последната оповестена сделка от фонда е за 11 офис сгради в Манхатън. Тя също така притежава част от Regent Street в Лондон, а в Париж - сгради с изглед към Champs Elysees.

Въпреки че рискът Островната държава да напусне ЕС означава, че има възможност фондът да е по-малко склонен да извършва сделки, силно свързани с финансовия сектор, Калевиг обяви, че фондът ще „продължи да се оглежда за възможности“. В същото време анализатори от UBS Group AG предупредиха миналата година, че има опасност от имотен балон в британската столица, тъй като цените са се повишили с 40% от началото на 2013.

Последни новини
Още от Пазари