Ще има ли рецесия в САЩ?

Уейн Гордън от UBS Wealth Management пред Bloomberg

Това наистина е бягство от риска в търсене на безопасен пристан. Вие написахте, че „измамната магия на златото избледнява“. Защо?

Смятам, че златото, особено при движението му от днес, сякаш ни казва, че оперираме при негативни лихви и рецесия в САЩ. Първоначално имаше привличане към златото, защото изчисленията на кривата бяхме включили всички повишения на лихвите. Но то продължава да се покачва, йената също се покачва и изглежда хората се насочват към акции с нисък риск и така златото си възвърна блясъка. Но ми се струва, че до известна степен започваме да включваме в цената и рецесия в САЩ.

Изглежда все повече се говори за това. Може би заради доклада за безработицата, заради казаното от Джанет Йелън, но вероятността от ново вдигане на лихвите изглежда все по-далечна.

Така е, но ние в UBS сме на мнение, че към края на годината все още е възможно да имаме две повишения на лихвите. Това се базира на идеята, че предвиждаме известно подобряване на растежа през втората половина на годината след доста слаба първа половина. Допускаме, че потреблението ще остане на добро ниво, домакинствата са добре – имат спестявания, имат работа, приходите, заплатите продължават да растат... Така че, домакинствата се справят, но зависи дали кредитната ситуация, която наблюдаваме не само в САЩ, но и в Европа с последните новини около Deutsche Banк, дали тази кредитна ситуация ще се разшири. Ако се разшири и обхване и дребния бизнес, то може да станем свидетели на рецесия в САЩ.

Цикълът на кредитиране се обръща срещу нас. Така ли е?

Може би и това изглежда е проблем и в Азия. В Азия, особено след като наскоро понижихме прогнозите за растеж в САЩ, това като че оказа повече влияние върху борсовата търговия. Предполага се, че и в Азия печалбите ще се окажат под натиск. Като цяло, ситуацията изглежда много по-смекчена от тази в края на миналата година, което е положително за златото, защото то реално се търгува при негативна лихвена ставка. Това е причината да наблюдаваме именно такова движение при златото.

Има ли подобрение? Приключи ли най-лошото при суровините, с които вие се занимавате?

Отварянето на борсите след китайската нова година ще бъде много показателно. Видяхме някои предпазливи, но положителни признаци, че хората може да започнат попълват запасите си от намалели суровини. Това се наблюдава при желязото и някои руди, чиито цени се държат по-добре и от акциите. Виждаме реални признаци на евентуално подобрение в ценовите нива в началото на второто тримесечие.

 

 

Последни новини
Още от Пазари