Шефът на BP: Мечи настроени сме до средата на годината

Балансиране на пазара може да има едва през втората половина на 2016

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на BP Робърт Дъдли очаква петролът да остане евтин през първата половина на 2016, а излишните количества на пазара да започнат да намаляват едва през втората половина на годината, когато започнат да се пълнят резервоарите с петролни запаси.

„Много мечи настроени сме за първата половина на годината. През втората половина всеки резервоар за петрол в света ще бъде напълнен и фундаментът ще започне да играе роля. Пазарът ще започне да се балансира през втората половина на годината“, каза главният изпълнителен директор на BP Робърт Дъдли.

Повече от година след като ОПЕК реши да не понижава производството и да запази пазарния си дял, петролът се търгува на ниво от около $30 долара за барел, или със 70% под върха, който достигна през 2014.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) увеличи прогнозата си за спад в производството на производителките на петрол, които не членуват в Организацията. ОПЕК очаква то да се понижи със 700 хил. барела на ден през 2016 спрямо 660 хил., каквато беше прогнозата през миналия месец. Ако това се случи, действително ситуацията на петролния пазар може да се подобри за производителите. В същото време обаче ОПЕК увеличава производството, като през януари Организацията произвежда със 130 хил. барела повече дневно, което е с около 600 хил, повече спрямо средното ниво, което Организацията трябва да произвежда през 2016.

Последни новини
Още от Пазари