Оправдава ли фундаментът страховете на пазара

Коментар на анализатора от Point72 Asset Management Дийн Маки

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Икономистът от компанията за управление на активи Point72 Asset Management Дийн Маки и Джон Мак, бивш президент и главен изп. директор на Morgan Stanley, коментираха пред Bloomberg за връзката между икономическите фундаменти и волатилността на пазарите от началото на 2016.

Какво мислите за това разделение между пазара и икономиката. Като икономист, вие се интересувате от фундамента. Но във време, в което по света има паника на пазарите, как балансирате между двете? Как се справяте с това разминаване?

Трябва да гледаме ситуацията от две перспективи. На първо място трябва да се направи анализ на това дали фундаментът оправдава страховете на инвеститорите. Бих, че както в повечето случаи, и в този това не е така. Европейската икономика расте, американската също. Бавно, но  растат. Това, за което трябва да се тревожим, е дали нестабилността на пазарите ще започне да се отразява на самия растеж. Мисля, че това ще чуем и в речта на Йелън. Фед ще отстъпи от затягането, ако пазарите излязат извън контрол. Това е повод за притеснение.

Джон, нестабилността на пазарите ми направи силно впечатление. Между компаниите и това как са позиционирани те обаче има различия. Да вземем за пример италианските банки. Делът на лошите кредити в тях е доста по-голям в сравнение с останалата част от Европа. Всеки трябва да оправи собственото си положение, каза Дийн Маки.

Няма съмнение. Мисля, че ще се опитат да го направят възможно най-бързо. Но при тази волатилност е трудно. Необходим е фактор, който да успокои пазара и мисля, че Дийн е напълно прав. Ако налице е стабилен растеж, Фед ще предприеме действия по вдигане на лихвите. Те обаче искат да видят увеличение на доверието. Мисля, че в момента доверието на хората е на ниско ниво и те не са склонни да поемат риск. Да се фокусираме върху американските акции. В сектора на акциите на компаниите, известни като сините чипове, които изплащат дивиденти между 4,5% и 6% и които съществуват от 60-70 години, има чудесни възможности. Ако обаче сте нервни и уплашени, каквито мисля, че са много хора, просто не инвестирате, коментира Джон Мак.

 

Последни новини
Още от Пазари