ОПЕК увеличи прогнозата си за спад в производството на останалите производители

Очаква се понижение от 700 хил. барела дневно

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) увеличи прогнозата си за спад в производството на производителките на петрол, които не членуват в Организацията. ОПЕК очаква то да се понижи със 700 хил. барела на ден през 2016 спрямо 660 хил., каквато беше прогнозата през миналия месец.

За сметка на това производството от ОПЕК се увеличи със 130 хил. барела дневно през януари до 32,34 милиона барела, което е с около 600 хил, повече спрямо средното ниво, което Организацията трябва да произвежда през 2016. Ръстът в производството се дължи на увеличение от страна на Иран, Ирак, Нигерия и Саудитска Арабия.

Причините, изтъкнати от ОПЕК за повишението на прогнозата за спад в производството на останалите производителки на петрол, са обявени понижения на капиталовите инвестиции от страна на международни петролни компании и понижението на активните петролни сонди в САЩ и Канада.

ОПЕК прогнозира търсенето на петрол да се увеличи с 1,25 млн. барела дневно през 2016 до 94,21 млн. барела, което представлява понижение от 10 хил. барела дневно спрямо предишната прогноза.

Петролът продължава да се търгува на ниво от около $30 за барел, а анализаторите не очакват  сериозен скок в цената му в близко бъдеще.

Последни новини
Още от Пазари