Какво следва за Япония

Коментар на Брайън Фоулър от Bloomberg и Даниел Морис от BNP Paribas

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Йената достигна своя връх спрямо долара до 115 йени за долар. Ситуацията на японския пазар коментират Брайън Фоулър от Bloomberg и Даниел Морис, главен инвестиционен стратег в BNP Paribas. 

Джонатан Феро, Bloomberg: Да се опитаме да обясним пазарите, малко е трудно, горещият въпрос днес ще бъдат акциите.

Брайън Фоулър, Bloomberg: Да, интересно е. Главния секретар на японския кабинет Суга тъкмо излезе с някои новини и две от нещата, които подчерта, бяха, че японските държавни облигации се купуват като сигурно убежище и, че японската финансова система е стабилна. Мисля, това показва, че има тревоги от страна на правителството за това какво се случва на пазара днес. Трейдърите казват, че се създават условия за паника, като активите убежища се купуваха и съхраняваха. Смятам, че банките бяха поставени в ужасна ситуация между силната йена, както и притесненията за Deutsche bank и, разбира се, последващите ефекти от политиката на отрицателни лихви.

Гай Джонсън, Bloomberg: Брайън, има ли шанс за спешна среща? Вече обявих 115 йени за долар. Трябва да гледаме много внимателно как ще реагират политиците.

Брайън Фоулър, Bloomberg: Мога да кажа, че наблюдаваме всяко действие. Очакваме да видим какви ще са коментарите. Може би ще има контрол на валутните курсове на някакъв етап. Така че определено изчакваме. Не сме чули за никакви срещи, засега ни казаха, че няма никакви планирани срещи. Не знаем дали да приемем това като истина или може би е опит за подвеждане, не знаем. Но определено смятам, че всички са загрижени за пазара. Днешните движения бяха изострени от факта, че много пазари в Азия бяха затворени, така че Япония беше оставена да пази позицията си сама.

Джонатан Феро, Bloomberg: Брайън, как се приeма това в Япония, имайки предвид решението на японската централна банка да изпрати лихвените нива на отрицателна територия. Както Гай каза, курсът е достигнал 114-115 йени за долар. Дали реакцията на пазара е срещу кредитоспособността на Японската централна банка или просто се приема като нещо, случило се по грешно време на грешно място. Големият риск, вливането на пари, японската йена. Как се приема това в страната?

Брайън Фоулър, Bloomberg: Определено има истина в двете твърдения. Смятам, че с нещата, които се случват в Китай и с глобалните пазари, изглеждащи доста нестабилни, не може да се очаква много в смисъл на постигнатото от тази политика. В същото време мисля, че част от разпродажбите на японските банки бяха заради притеснения, че може да има и по-нататъшни действия. Виждате йената се засилва, противоположно на всички очаквания, доста отвъд обхвата, който мислехме, че властите в Япония наистина искаха. Така че част от причините, че японските банки разпродаваха, е притеснението, че вероятно централната банка се е провалила с оповестяването на първите си стъпки и, че може да ги задълбочи, намалявайки още лихвените нива. Така че смятам, че това създава безпокойство сред пазарните участници.

Джонатан Феро, Bloomberg: Брайън Фоулър от Bloomberg предава от Токио. Благодаря ти много. Сега продължаваме разговора с Даниел Морис, главен инвестиционен стратег в BNP Paribas. Даниел, нека продължим с въпроса, който Брайън засегна. Отрицателните лихви в Япония бяха веднага възприети като негативен сигнал за финансовите пазари, дъно, край. И така е в Европа също. Затова се чудя дали случилото се в Япония ще окаже влияние върху паричната политика и решенията на ЕЦБ през март. Как е по-вероятно да се мисли всъщност – вече приключихме с отрицателните лихвени проценти или ще се фокусираме върху размера и продължителността на програмата да количествени улеснения. Какво ще моделира политиката?

Даниел Морис, главен инвестиционен стратег в BNP Paribas: Няколко неща. От една страна смятам, че, това е, което искат да направят, но дали наистина могат да го направят. Както каза, пазарите са надолу, ЕЦБ трябва да вземе решение дали да поеме повече дълг чрез количествени улеснения или да намали лихвените проценти. Но смятам, че трябва да им дадем възможност да помислят за ефекта, който виждаме. И ако централните банки обърнат внимание на хипократовия принцип – „Първо, не вреди“, може би това е нещото, което трябва да имат предвид. Съгласен съм, че ако продължат понижаването на лихвите въпреки намеренията и това, което искат да се случи, резултатът няма да е добър. 

Повече за японския пазар четете тук.

Вижте цялото видео:

 

Последни новини
Още от Пазари