Coca-Cola изненада приятно

Финансовият отчет на дружеството излезе по-добър от прогнозите

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Coca-Cola Co, най-голямата компания за безалкохолни напитки в света, отчете печалба за четвъртото тримесечие, която се оказа над оценките на анализаторите. Главният изпълнителен директор Мухтар Кент стартира програма за съкращаване на разходите за 3 млрд. долара, която е помогнала за подобряване на маржовете, коментира Investor.bg.

Печалбата без единичните ефекти възлиза на 38 цента на акция за периода, заяви базираната в Атланта компания във вторник. Анализаторите очакваха печалба от средно 37 цента на акция.

Поддържането на строго ограничение на разходите е помогнало на Кент да се справи с унищожителното влияние на силния щатски долар, който е намалил стойността от продажбите на Coca-Cola в други страни. Главният изпълнителен директор понижи разходите, коригира бутилиращата система на компанията и въведе различни разфасовки миналата година, за да се справи с намаляващото потребление на газирани напитки в САЩ и други големи пазари. Производителят на безалкохолни напитки е подкрепен и от по-високите цени и ниските разходи на суровините, макар че някои чужди икономики показват признаци на застой през последното тримесечие.

„Постигнахме резултати съгласно този план въпреки все по-предизвикателната глобална макроикономическа среда“, каза Кент.

Въздействието на валутата е допринесло за спад от 8% на оперативните приходи, които са достигнали 10 млрд. долара миналото тримесечие. Компанията е имала и с шест по-малко работни дни в периода спрямо предишната година. Средната оценка на анализаторите бе за приходи от 9,89 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Coca-Cola заяви още, че ще приключи с продажбата на изцяло притежавани американски бутилиращи заводи три години по-рано и разширява програмата си в Китай.

Франчайз партньори ще движат всички бутилиращи заводи в Северна Америка до 2017, заяви компанията. Coca-Cola освен това е достигнала до предварително споразумение с партньорите си Cofco и Swire Beverage Holdings Ltd да поемат бутилиращия ѝ бизнес в Китай.

„Ускоряването на глобалния ни рефранчайзинг отбелязва стъпка на промяна в нашите усилия за префокусиране на Coca-Cola върху основния ѝ бизнес за изграждането на силни и ценни мерки и на система от силни бутилиращи компании“, заяви Кент.

Последни новини
Още от Пазари