Най-голямата компания за търговия на петрол вече купува от Иран

Vitol прогнозира петрол в рамките на $40 до $60 за барел през следващите 10 години

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Най-голямата независима компания за търговия с петрол и петролни продукти Vitol, която е базирана в Швейцария, е възобновила търговските си взаимоотношения с Иран след вдигането на санкциите срещу страната. Vitol търгува над 5 млн. барела петролни и рафинирани продукти дневно, което е достатъчно за покриване на нуждите на Германия, Франция и Испания взети заедно. Главният изпълнителен директор на компанията Иън Тейлър говори пред Bloomberg за ситуацията на петролния пазар и връщането на Иран на сцената.

„Очевидно Иран ще върне на пазара известно количество, което ще увеличи предлагането. Но не мисля, че става въпрос за огромно количество. Ще има някои неизбежни проблеми, свързани с връщането на Иран на пазара, като банковите и застрахователните операции. Увеличението ще е в размер на 500 хил. барела петрол дневно, но мисля, че ще отнеме известно време и количеството ще бъде разпределено в много от големите системи в Азия и Европа. Очевидно това ще увеличи натиска, който предлагането оказва, но пазарът ще успее да се справи“, каза Тейлър.

Тейлър каза, че Vitol очаква предлагането от Иран да се увеличи с между 400 и 500 хил. барела дневно до средата на 2016 и с между 600 и 700 хил. барела дневно до края на годината. Плановете на Иран са за увеличение с 1 млн. барела дневно до края на годината.

Тейлър прогнозира, че петролът ще се търгува в рамките на $40 до $60 за барел през следващите 10 години заради забавянето в Китай и добивът на шистов петрол в САЩ.

 

Последни новини
Още от Пазари