Европейските акции с нов спад

Гръцкият индекс ASE на 26-годишно дъно

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европейските акции стартираха седмицата слабо, регистрирайки нов спад. Широкият индекс Stoxx Europe 600 Index беше с 3,3% надолу в 17:23 ч. българско време, докато гръцкият индекс ASE падна до най-ниското си ниво от 1990 насам. Нито един пазар или индустрия в Западна Европа не успя да избяга от разпродажбите, а причината са продължаващите притеснения около икономическите перспективи за света и Европа. 

След спада си от почти 8% гръцкият ASE индекс за пореден път се превърна в най-слабо представящия се индекс за годината сред 93 световни индекса, които Bloomberg следи. Немският DAX регистрира спад от 3,1% докато водещите индекси в Испания и Италия отстъпиха с по поне 3,7%. 

„Инвеститорите не могат да вземат решение за световната икономика, но рискът от рецесия и дефлация расте“, каза Франсоа Савари, главен инвестиционен директор на Prime Partners SA. 

Сред 19-те индустрии, представени в Stoxx Europe 600 Index, най-слабо се представиха медиите и банките. 

След поевтиняването на акциите от началото на година, което трябваше да ги направи по-привлекателни, спадът, регистриран днес изглежда се дължи на лошото настроение на инвеститорите към пазара. Анализаторите предупреждават, че сентиментът остава слаб и за момента не се вижда какво може да обърне посоката, в която са се настроили инвеститорите. 

Нови стимули от ЕЦБ може да подействат като лекарство за пазара, поне в краткосрочен план, но дори неизчерпаемите стимули от страна на централните банки изглежда вече не могат да прикриват пукнатините в световната икономика и да карат инвеститорите сляпо да залагат на поскъпване на акциите. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари