Златото продължава силното си представяне през 2016

Благородният метал с най-силна седмица от юли 2013 насам

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Златото продължава силното си представяне като инвестиционен актив през 2016, като между 1 и 5 февруари регистрира най-големия си седмичен ръст от юли 2013 насам, съобщава Financial Times. Седмичният му ръст достигна 4,9%, като благородният метал приключи търговската сесия на 5 февруари при цена от $1173,4 за тройунция. 

По този начин за малко повече от месец след началото на 2016, златото вече е поскъпнало с 10,6%. Причината е главно в турбуленцията на световните финансови пазари, която накара инвеститорите да потърсят убежище в златото. Традиционно благородният метал се счита за актив, който се представя добре при нестабилност на финансовите пазари, а тази му репутация дори засилва тенденцията. 

През миналата година златото беше под натиск заради очакванията Фед да започне да вдига лихвите, както и стана през декември. Сега обаче очакванията за продължаване на затягането на паричната политика в САЩ са доста по-занижени, отчасти заради несигурността на финансовите пазари в световен мащаб, което тласка златото напред. 

Някои анализатори обаче предупреждават, че следващото вдигане на лихвите от страна на Фед може да натежи върху цената на златото, защото би било признак, че притесненията по отношение на световната икономика намаляват.  

 

 

Последни новини
Още от Пазари