BoE не прогнозира отрицателни лихви

Проблемите пред глобалната икономика може да навредят на Великобритания, смята Карни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Следващият път, когато Английската централна банка (Bank of England – BoE) модифицира паричната си политика, по всяка вероятност това ще бъде в посока увеличаване на лихвените проценти. Това заяви управителят на банката Марк Карни по време на пресконференцията след заседанието на банката, съобщава Investor.bg.

Очаквано институцията реши да остави лихвените проценти непроменени на заседанието си днес, като този път деветимата членове бяха единодушни. Иън Маккафърти, който от юли 2014 насам винаги гласува единствен в подкрепа на увеличение на ставките, този път подкрепи колегите си в решението да се изчака с вдигането на ставките.

Марк Карни отхвърли критиките, че неотдавна е подвел британците с думите си, че лихвите е по-вероятно да бъдат вдигнати през 2016. 

Все пак той предупреди, че проблемите пред глобалната икономика може да навредят на Великобритания.

„Перспективите за търговията предполагат особено голямо предизвикателство, като нетният износ се очаква да тежи на растежа“, каза Карни.

Управителят обаче отхвърли спекулациите, че Великобритания може да последва Япония и еврозoната, като въведе отрицателни лихвени проценти. Според него такава мярка дори не е била обсъждана от членовете на комисията, тъй като паричната политика е насочена в съвсем друга посока. Той посочи, че за банката лихвените проценти не са на най-ниското си възможно ниво, т.е. може да бъдат понижени още.

„Важното е, че политиката ни има за цел максимално да увеличи шансовете да постигнем целите си. По това ще бъдем съдени“, каза той и припомни за бившия гуверньор Дейвид Милс, през чиито два мандата нямаше вдигане на лихвите.

На въпрос доколко BoE е притеснена за глобалната икономиката, Карни отговори, че „вижда рискове, а и Великобритания е отворена икономика, така че е уязвима при глобални проблеми“.

Последни новини
Още от Пазари