Различията в банковия сектор в Европа и САЩ

Коментар на Джералдин Сандсторм, портфолио мениджър в Pimco

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Джералдин Сандсторм, портфолио мениджър в Pimco, коментира пред Гай Джонсън от Bloomberg финансовите условия в Европа и САЩ и възможността Фед да вдигне лихвените проценти тази година. 

Гай Джонсън, Bloomberg: Предполагам имате своето мнение, гледайки как започна годината и какво се случва с акциите на минодобивните компании, на петролните компании, банковите акции. Наистина ужасно начало на 2016. Това свръхреакция ли е?

Джералдин Сандсторм, портфолио мениджър в Pimco: Да, така е. Според мен зависи в коя част на света гледаш. В Европа банките оперират в неимоверно трудна среда. Не само че са под натиск от регулаторните изисквания за капитал, но трябва да се справят и с отрицателните лихви. До сега новините за тази година ни карат да очакваме, че отрицателните лихвени проценти вероятно ще станат още по-отрицателни и не само това – те може да се задържат доста дълго време. Така че във връзка с рентабилността и нетния лихвен марж в сектора това по-скоро са лоши новини бих казала. Все още не се вижда светлина в края на тунела. Ако погледнем отвъд Атлантическия океан към САЩ, там имаме повече надежди. Смятаме, че ходът може да бъде продължен. Банките там оперират в изключително обезценен пазар и печалбите са до известна степен здравословни. Не само това, все още има надежди, че Фед ще вдигне още лихвените нива през 2016, което ще подобри рентабилността в тази част от света.

Гай Джонсън, Bloomberg: Ще поговорим за промяната при лихвените проценти след няколко минути. Джан Хатзиъс от Goldman Sachs направи интересен коментар за това трябва ли да се реже инвестиционното банкиране по-бързо. Защото се чудиш дали няма опасност да се засегнат важни сфери от бизнеса, които генерират добра възвръщаемост.

Джералдин Сандсторм, портфолио мениджър в Pimco: Изглежда е някаква тенденция, всяка банка прави едно й също. Виждаме, че това са тези, които успяват да останат в този бизнес, може би ще видим добра рентабилност от него. Но все пак не съм такъв специалист, за да коментирам това.

Гай Джонсън, Bloomberg: Добре, какви са очакванията ви за волатилността, трудните сценарии, светлината в края на тунела? Изглежда има дълъг път да се извърви.

Джералдин Сандсторм, портфолио мениджър в Pimco: Да, пазарът е много несигурен с всичко около Китай, цените на петрола са в критично положение. Имам предвид, когато погледнем към Китай, юанът е нестабилен. Азия има сериозен принос към световния БВП-повече от 30%. Що се отнася до потоците и глобалния растеж, делът е дори по-голям. Така че е вярно, че когато има несигурност за пътя на развитие на Китай, трябва да се тревожим. Цените на петрола – там имаме надежди. Смятаме, че през втората половина на 2016 те ще изглеждат много по-добре. Вярно е, че в момента на пазара има свръхпредлагане, но по отношение на търсенето ние не сме толкова обезпокоени. Търсенето е добро, работи така, както трябва – ниските цени генерират повече търсене. Проблемът е от страната на предлагането. Иран е добре рекламиран, имаме Либия. Но смятаме, че през втората половина на 2016, особено в САЩ, трябва най-накрая да видим съкращения при капиталовите разходи, по-ниско предлагане и по-добър баланс на пазара. 

Вижте цялото видео:

 

Последни новини
Още от Пазари