Нови загуби за европейските акции

Stoxx 600 с 1,5% надолу

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Загубите за европейските акции продължават трети пореден ден, като индексът Stoxx Europe 600 загуби 1,5% от стойността си по време на търговията на 3 февруари. Това е най-дългия период на поредни дни на загуба за индекса през последните 2 седмици. Загубите бяха предизвикани от притесненията за здравето на световната икономика след по-слаби от очакваните данни от сектора на услугите в САЩ и разочароващи финансови резултати на някои европейски компании. 

Акциите на кредитори бяха сред водещите понижаването на индекса, като книжата на италианските банки продължават да вървят надолу заради големия обем лоши кредити, който те са натрупали. 

Така европейският пазар на акции отново тръгна надолу след като през последните 2 седмици се беше успокоил. 

Според някои анализатори корекцията е прекомерна и не отговаря на реални изменения в икономическите условия. 

„Нивото на корекцията не е оправдано в свят, където икономическите условия не са се променили значително. Настроенията са негативни, но фундаментите остават солидни при по-внимателен поглед“, каза Дирк Тийл, директор на инвестиционния мениджмънт в KBC Asset Management в Брюксел. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари