Каква е причината за новия спад на петрола

Коментар на Райън Чилкот, Bloomberg, 3 февруари 2016

Запасите на петрол в САЩ, графика: Bloomberg Запасите на петрол в САЩ, графика: Bloomberg

Коментар на Райън Чилкот, Bloomberg, 3 февруари 2016

Имаме най-големия спад за два поредни дни в цената на петрола от 7 години.

Изключително е. Точно това видяхме в понеделник и вторник – спад от 11%. Защо? Всеки се тревожи за запасите.

Притеснението е, че изобилието от предлагане само ще продължи. Ще видим цифрите за запасите днес следобед. Предстои да видим, но прогнозата е, че запасите в САЩ се очаква да се повишат, или поне миналата седмица са се повишили – за тогава ще бъдат данните.

И това се основава на прогноза, която получихме от API, която получихме вчера и освен това на проучването на Bloomberg, което проведохме онзи ден.

За хората вече не е тема на разговор това дали руснаците ще се обединят с ОПЕК, а след това и със саудитците и ще намалят предлагането. Всички вече отхвърлят това и вече се връщаме към картината, която виждахме предходната седмица.

 

Интересно, нали? Петролът е стоката на годината, според Citi Group, и това ни пренася много уместно за това какво анализаторите казват за останалата част от годината за цената на петрола?

Да, това е хубав въпрос – време е да си купите резервоар и да складирате малко петрол в задния двор, нали?...

 

Разбира се. Но има правила за това, Райън...

Мислех си за това... Виж, около 20-тина анализатори, с които разговаряхме, оценяват, че цената на суровия петрол ще стигне от $32 за барел, където сме днес за сорт Брент, до $48 до 4-то тримесечие, което би било едно добро и солидно увеличение от 50% в цената и, ако погледнете от първото до четвъртото тримесечие – според тях повишението ще е постепено.

Миналата седмица дъвчехме Glencore и си мислехме, че те малко бързат с повишаването на цените и в танца на тези цени с оглед на 4-те кораба край брега на Сингапур.

Но може би Glencore знае нещо и може би моментът е добър да се започне складирането на петрол. Например, почти сякаш Goldman Sachs и много от другите подражаваха на Боб Дъдли вчера – главният изпълнителен директор на ВР, когото интервюирах вчера и си говорехме за това как вижда годината на две половини: през първата половина ще има проблеми, но през втората половина – той вижда шистовия добив в САЩ да спада.

Точно това казаха и от EIA, които са хората, занимаващи се с енергийна статистика в САЩ за американското правителство. Те предвиждат производството на суров петрол в САЩ да спадне с 620 000 барела. Видяхте как е започнало да се променя и да спада на тази графика.

Харесва ми графиката, която сте подготвили тук, защото тя е за запасите спрямо цената на сорта WTI. Вижда се как запасите продължават да се увеличават тук...

 

И така – какво очакваме. Ако видим спад в добива на суров петрол в САЩ това би означавало, че ще видим спад в запасите и, ако тази графика е правилна и видим тази обратна връзка да продължи, то цената на петрола ще се покачи малко.

 

Последни новини
Още от Пазари