Как забавянето в Китай се отразява на пазара на имоти

Азиф Гафур, основател на Spacious

Жилищни блокове Lilly,  собственост на Chinachem Group. Хонконг. 27 ноември 2015.  Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Жилищни блокове Lilly, собственост на Chinachem Group. Хонконг. 27 ноември 2015. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Азиф Гафур, основател на Spacious коментира кка забавянето в Китай се отразява на цените на имотите - на континента, в Хонконг и Тайлав. Гафур разговаря с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 3 февруари 2016.


Накъде вървим и колко можем да управляваме ситуацията с имотите в Китай?

Вижте контекста на това, което става. Голяма част от причините са в мерките за охлаждане, които правителството въведе - 7 кръга в последните 3-4г.

Ако нещата започнат наистина да се влошават, а в момента спадът в обема транзакции и цените е далеч от прогнозите, които правихме, тогава може да смекчат мерките в опит да стабилизират пазара.

Управляем е процесът.

Ние самите видяхме 20% спад в края на миналата година..

Катализаторът беше определено повишението на американските лихви, но също така и много други неща, които стават зад кулисите.

Например достъпността на пазара стигна рекордни нива ..

 

.. Имате предвид недостъпност?

Да. Недостъпност. Хонконг е в списъка на най-недостъпните градове в света. Вижте средните доходи на домакинства спрямо средните цени на имотите: намира се на 19.

Ако сравните с Лондон, който е на 10, Ню Йорк - 7, Сан Франциско - 10.. Следващият град в списъка е Сидни, 12. Хонконг е сам в списъка на недостъпните градове.

Що се отнася до търсенето от Китай, то определено се забавя. Трудно е да се изнесат пари от Китай. Политическият пейзаж около Хонконг също се променя. Хората не виждат вече Хонконг като убежище.

 

Да, но вие на сайта си не продавате жилища. Вие искате хората да разгледат имоти, които се продават. Въпросът е какъв трафик получавате? Има ли интерес? Защото обемът на транзакциите е рекордно нисък.

Да, броят на посещенията в сайта ни расте на месечна база с около 20%.

Имаме много информация за тенденциите в определени райони. Като търсения - започваме да забелязваме промяна в поведението на потребителите. Агентите на недвижими имоти ни казват, че не получават повече посещения на място в офиса.

Хората не ходят вече в офиса на фирмата. Все повече търсят онлайн като цяло и това следва тренда от Европа и САЩ.

Затова смятам, че като цяло пазарът се насочва онлайн.

Сегашният период ни помага в известна степен, защото ускорява тренда към онлайн транзакции.

 

Вие работите и в Тайпе. Как е пазарът там?

Като цяло тайванският пазар, Тайпе, там от много дълго време цените са водени от инвеститорите, които очакват обрат в отношенията с Китай и затова имаме лавина от пари.

Цените на жилищата в Тайван отдавна са много високи.

Започнаха леко да се понижават, защото хората не очакват скоро да има сближаване. Заради политическите промени в Тайван неотдавна.

Китайският пазар през 2015 се представи много добре. Бих казал, че се открои Шендзен.

2015 постигна 30% ръст в цените на имотите в Шендзен. Това се дължеше на растящия технологичен сектор. Редица стартъпи се установиха там.

Другите градове от първа категория - също имат 15-20% ръст.

Градовете от 2 категория имат ръст от 10%.

Дали това ще продължи през 2016 е спорно, но Шендзен ще остане силен.

 

Връщаме се в Хонконг. Спадът от 20% или корекцията, както казвате, от тази година, как се проявява? Защото хората живеят под наем. Това има ли някакъв ефект на пазара на наеми?

Абсолютно. Пазарът пада при наемите и продажбите.

Виждаме по-големи спадове във високия сегмент на пазара.

При наемите предполагам, че един от големите фактори се дължи на факта, че много хора губят работата си във финансовия сектор. Исторически от там идваше най-голямото търсене.

Субсидията за жилища също е в миналото и това също води цените там, където са.

Би трябвало да очакваме наемите и цените на имотите да спаднат по някое време тази година с около 20%.

Ако търсите нов наем, ще можете лесно да намалите цената с 10%. Най-малко.

Да не забравяме още, че от 2009 цените на жилищата в Хонконг се удвоиха главно заради ниските лихви и притока на пари от Китай.

Не че хората губят тук много пари. Всеки, купил след 2009 спечели.

Дори да имаме 20% спад в цените, хората са добри.

Нямаме критична ситуация. Нямаме твърде много продавачи на пазара.

 

Последни новини
Още от Пазари