Ипотечното кредитиране в София расте през 2015

Очаква се активността на пазара в столицата да продължи да нараства и през тази година

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Повече сделки, по-високи цени, засилена активност на ипотечния пазар и на инвеститорите, особено в горния сегмент от пазара. Такава е картината на пазара на имоти в София за 2015 г. според агенцията „Адрес Недвижими имоти”.

Подобряването на доверието в икономиката се отразява видимо на пазара. Все повече хора търсят по-големи жилища с цел подобряване на стандарта си на живот, показват данните на агенцията. Делът на сделките с цел инвестиция е надвишил 20% през миналата година при 9% през 2013 и около 18% през 2014, сочи статистиката на компанията.

Компанията потвърждава прогнозата си за 10% ръст на цените, която направи през миналата година, като очаква нивата да продължат плавно да се покачват, предава Investor.bg.

Делът на сделките с ипотечно кредитиране е преминал психологическата граница от 50% през миналата година заради по-изгодните условия на банките, които също играят роля на ключов фактор за раздвижването на пазара.

Същевременно засиленото търсене предизвика и отговор на предприемачите, като фокусът обаче е при по-мащабно строителство в горния сегмент от пазара. Според компанията в един момент строителите ще усетят дисбаланса и ще се насочат и към по-ниските сегменти, особено по протежението на метрото.

Повече сделки, повече строителство

За миналата година агенцията отчита ръст на сделките в София от 20%, коментира изпълнителният ѝ директор Георги Павлов на пресконференция. Същото повишение компанията отчете и през предходната година.

Очакванията са през тази година ръстът на сделките в столицата да се забави до 10 на сто. Георги Павлов обяснява очакванията с постигането на равновесие на пазара. Според него за столичния пазар нормалният брой сделки е около 25 хил., като те вече са достигнати.

Активността на купувачите предизвика и ответен отговор на предприемачите. Издадените разрешителни за строеж през миналата година са около 4-5 пъти повече спрямо най-ниската им стойност, отчетена през 2012, подчерта Павлов.

Той посочи, че все още делът на сделките с жилища ново строителство е по-нисък спрямо тези със стари жилища, но той бързо се увеличава и ще продължи да набира скорост и през следващите години.

Къде се насочват купувачите

Предпочитанията за кварталите в София не са се променили драстично през последните две години, показват данните на компанията. През 2015 най-предпочитани са били „Младост” и централните райони, като все по-голям интерес предизвикват „Изток” и „Изгрев”, коментира маркетинг мениджърът на „Адрес” Калоян Богданов.

Сред най-желаните квартали се нареждат още „Люлин”, „Дружба” и „Надежда” заради завършените линии на метрото, „Лозенец”, както и „Манастирски ливади” и „Витоша”, където е концентриран голям обем ново строителство.

Агенцията отчита, че през миналата година средната цена на жилищата в квартали като „Иван Вазов”, „Изгрев”, „Яворов”, „Лозенец” и централните райони трайно е надхвърлила 1 000 евро за кв.м. Ръстове от порядъка на 8-9% са регистрирани и в „”Гео Милев”, „Красно село”, „Кръстова вада”, „Овча купел”, „Обеля” и други.

По-слаби ръстове на цените, както и по-ниски ценови нива като цяло, се отчитат в „Суха река” и „Хаджи Димитър”, показва още статистиката на компанията.

Увеличението при сделките с по-големи жилища на практика е изравнило покупките на двустайни и тристайни апартаменти, посочи Калоян Богданов. Увеличават се и сделките в по-високите ценови равнище – в диапазона 50-100 хил. евро, както и над 100 хил. евро.

Банките – основен фактор на пазара

Достъпността на имотите е продължила да се подобрява и през изминалата година. Ако средностатистическо жилище от 60 кв.м през 2013 се е изплащало с 65 средни заплати, през миналата година са били необходими 60 заплати.

Фактор за подобряване на достъпността са и банките, освен икономиката в големите градове. Спадът на лихвите по депозитите и доходност от инвестицията в имот от поне 4% при консервативни оценки е пренасочил повече инвеститори към пазара, допълни Богданов.

Понижението на лихвите по ипотеките пък направи купувачите по-смели, макар че от националната статистика не е ясно колко от ипотеките са всъщност рефинансирания и са част само от финансовия пазар, а не от имотния. Георги Павлов прогнозира обаче, че в края на тази година банките ще отпускат ипотеки и при лихви от порядъка на 4%.

Последни новини
Още от Пазари