Британският паунд в контекста на Brexit

Коментар на Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas дискутира валутния пазар и британския паунд в контекста на срещата на върха на ЕС и референдума за Brexit.

Гай Джонсън, Bloomberg: Майкъл, мислиш ли, че паундът е свръхпродаден. Отлагат се прогнозите за вдигането на лихвените нива за 2017. Сега имаме информация от Комисията по търговия със стокови фючърси. Както може да видите на тази графика, паундът е на къса позиция, грешно ли е оценен той?

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas: Да, така смятаме, особено в краткосрочен план. През следващите седмици предстои среща на върха на ЕС. Надявам се на успех за Дейвид Камерън и да се обяви датата на референдума за оставане в ЕС. За паунда в частност и позиционирането – то не е само от данните на CFTC. От анализ на BNP Pariba става ясно, че лирата е на най-късата си нетна позиция от 2008 насам. Позиционирането е голямо. Също, ако погледнем краткосрочната справедлива стойност, паундът изглежда свръхпродаден дори отчитайки движението, което имахме при лихвените нива. Така по отношение на краткосрочна цел, ако погледнем валутната двойка GBP/USD търсим повишение до 1,4650 през следващите няколко седмици.

Джонатан Феро, Bloomberg: Майкъл, нека се върнем няколко месеца назад. Може би паундът е бил по-различен отчитайки това, което се случи през следващите няколко месеца. Дефицитът по текущата сметка във Великобритания, това не е ли просто време за наказване на грешките. И паундът се търгува ниско заради това?

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas: Интересното за 2015 е, че това беше година, когато дефицитът по текущата сметка беше наистина огоромен. Достигна 5% от БВП. Но това беше повече от офсет, чужденците искаха британски активи, купувайки британски акции, злато, влияейки върху търговските потоци. Общо за първите три тримесечия на 2015 те достигнаха 10% от БВП. Така че дефицитът по текущата сметка беше много добре финансиран. Смятам, че това показва един от рисковете за предстоящия референдум. Ако видим повече несигурност, ако видим нагласите, които също са несигурни, това значи, че чуждестранните инвеститори ще започнат да губят апетита си към британски активи и тогава финансирането на дефицита по текущата сметка може да стане много по-труден.

Джонатан Феро, Bloomberg: Сега да поговорим и за нещо, което се обсъжда през последните седмици. Търговията евро – паунд. Ако гласовете покажат, че Великобритания иска да напусне ЕС и това започне да се увеличава, какво ще стане с валутната търговия, защото това е дискусията, която се върти в момента.

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas: Това е добър коментар. Освен това – позициите на еврото или паунда, трябва да отбележим и реакцията на централните банки. ЕЦБ вероятно ще е по-агресивна към Английската централна банка през следващите 6 месеца. Така че взимайки предвид провеждането на референдума, смятаме, че двойката GBP/USD е по-добра.

Гай Джонсън, Bloomberg: Ако преминем през времевата линия как работи в основата си това. Ако коментираме политиците, документа, създаден през последните 24 часа и празнотите, които присъстват като политики, които трябва да бъдат направени. Ако се справим с това, ще имаме и дата. Къде ще попадне лирата в целия този процес?

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas: Смятаме, че първоначалната реакция ще бъде облекчение. Ще видим повишаване на паунда, имайки предвид, че той изглежда свръхпродаден. Надявам се, че Камерън ще постигне успех. Това ще гарантира повишаването. Това, което Камрън постигна, не беше това, което възнамеряваше. Смятам, че инвеститорите на финансовите пазари знаят, че когато преговаряш с ЕС, трябва да направиш някакъв компромис. Но за обикновените хора, за новините във вестниците, те може би са разочаровани от това, което направи. Така можем да видим гласовете да се движат към един по-несигурен диапазон, вместо да изглеждат по-балансирани.

Джонатан Феро, Bloomberg: Майкъл, наред с другите рискове, имаме риска, свързан с референдума, какъвто и да изходът от него, все пак си остава несигурен референдум. После имаме Английската централна банка, която не дава ясни сигнали за паунда и къде е в момента. Коя е предпочитаната валутна двойка от всички тези сценарии, при тази ситуация, кое ще задвижи търговията на лирата?

Майкъл Снейд, стратег по чуждестранна валута в BNP Paribas: Към момента е валутната двойка GBP/USD. Споменах, че вероятно ще се придвижи до 1,4650. Очакваме да има повишение след срещата през февруари. Все пак несигурността за следващите месеци вероятно ще притиска GBP/USD и под 1,40. И тогава ще гледаме за възможности да купуваме лири за дългосрочна търговия, защото основите на британската икономика са силни. Това, което видяхме, е, че растежът е голям в сравнение с други места. 

Още за Brexit четете тук

Вижте цялото видео:

 

Последни новини
Още от Пазари