Поевтиняване на имотите в Хонконг

Спадът от септември насам достига 10%

Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Имотният пазар в Хонконг се забавя. Цените на имотите са отбелязали спад от 10% от септември насам, а месечните продажби през януари достигнаха най-ниско ниво от 1991. Ниската активност на пазара показва, че цените на имотите трябва да паднат още.

Строителните компании в Хонконг обаче трудно понижават цените и засега разчитат основно на намаления и скрити отстъпки.

„Проблемът е, че когато настроенията станат негативни, е много трудно да ги обърнеш“, каза Майкъл Спенсър, главен икономист в клона на Deutsche Bank в Хонконг.

Хонконг е вторият най-скъп имотен пазар в света след Лондон, но заради намаляващото търсене, негативните новини, идващи от Китай и повишеното предлагане, сега цените там са поставени под натиск.

Поевтиняването на имотите от своя страна може да има по-широки негативни ефекти например върху потреблението заради негативния ефект на богатството, който се проявява при поевтиняване на акциите и имотите. Икономическият растеж в автономната област също може да намалее.

„За момента продавачите на имоти не отстъпват, а купувачите очакват цените да паднат. Все още никоя от двете страни не отстъпва, интересно е кой ще го направи първи“, каза Срий Бактаватсалам от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Пазари