Как изглежда най-големият контейнеровоз 18 000 TEU

Репортаж на Стивън Енгъл от Bloomberg на борда на Бенджамин Франклин

Кап. Велибор Крпан на мостика на Бенджамин Франклин, CMA CGM, 2 февруари 2016. Гуанджоу, Китай. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Кап. Велибор Крпан на мостика на Бенджамин Франклин, CMA CGM, 2 февруари 2016. Гуанджоу, Китай. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Бенджамин Франклин е най-големият контейнеровоз, 18 000 TEU, клас Explorer, построен на CMA CGM, доставен през декември 2015.

Това е най-големият контейнеровоз, влизал в пристанище в Северна Америка /пристигнал в Лос Анджелис на 26 декември 2015/.

Плава под британски флаг, пристанище на домуване: Лондон. 185 000 БРТ.

Вижте снимки.

Репортаж на Стивън Енгъл от Bloomberg, който се качи на борда в Гуанджоу и плава с него до Хонконг.

Бенджамин Франклин е един от най-големите кораби, строени някога и най-големият контейнеровоз, който е заставал на кея в САЩ.

Ако го измерите, ще установите, че е висок колкото Емпайър Стейт Билдинг.

В момента се намира в Гуанджоу и товари стоки за САЩ.

Ще спре в Хонконг, Шенджен, преди да стигне до Лонг бийч, Калифорния. И ние ще пътуваме с него.

Мега контейнеровозът за 150 млн. долара бе доставен от корабостроителницата в Шанхай на френския си корабособственик CMA CGM на 4 декември 2015.

Това е впечатляващ кораб.

Може да носи до 18 000 контейнери на борда, подредени на 22 етажа. Ако бъдат наредени един до друг, ще образуват верига, дълга 140 км.

Тук товарят близо 2000 контейнери, а в Хонконг и Шенджен ще дотоварят още. Ще плава до с 75% запълнен капацитет Калифорния. Не заради намалялата търговия, но понеже американските пристанища могат да поемат само толкова.

Обиколката в хамбарите показва колко е голям този кораб.

Има цял лабиринт от коридори на всяка палуба с обща площ от 4 футболни игрища.

Двигателите му са с 86 000 конски сили и когато работят, осигуряват мощността на 11 самолета Boeing 747. Гори над 200 метрични тона гориво на ден. Много повече, ако плава с максимална скорост от 22 възла.

Но това не е кораб, строен заради високата скорост. Той е оптимизиран за това, което в морската индустрия наричат slow steaming.

Много по-ефективен е при намалена скорост, отговаряща на темповете на ръст в търговията след глобалната финансова криза.

Капитанът на Бенджамин Франклин е хърватинът Велибор Крпан от Риека.

"Можем да говорим за разлика до 100 тона гориво икономии на ден", казва кап. Крпан .

Когато над Гуанджоу падне нощта и когато натоварят и последния контейнер, Бенджамин Франклин поема в океана към Хонконг.

Четири влекача помагат в маневрата на излизане от пристанището в Гуанджоу. Два тласкача и два влекача.

"Да, много е оживено, вижте - в толкова тесен залив имате четири огромни пристанища", казва кап. Крпан .

Плаваме на юг в черната нощ през делтата на река Пърл. Пет часа по-късно пристигаме в Хонконг, където натовареността на пристанището е на петгодишно дъно.

И все пак Бенджамин Франклин товари още контейнери за потребителите от Америка.

Последни новини
Още от Пазари