Фишер: Следващият ход на Фед е неясен

Заместник-гуверньорът на Фед

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Фед Стенли Фишер каза, че е прекалено трудно да се предвиди какъв ще е ефектът от турбуленцията на световните финансови пазари и несигурността около Китай върху американската икономика, което оставя централните банкери в САЩ в позиция, при която сделващият им ход е неясен. 

„Ако тези развития доведат до продължително затягане на финансовите условия, могат да сигнализират забавяне в световната икономика, което да се отрази на растежа и инфлацията в САЩ. Но през последните години сме ставали свидетели на подобни периоди на волатилност, които не са оставяли трайна следа върху икономиката“, каза Фишер. 

Изявлението на Фишер идва след като на последната среща на Фед на 27 януари централните банкери взеха решение да не променят паричната политика, а тонът им предполага възможност за по-разхлабена такава. Това доведе до понижение на очакванията за вдигане на лихвите в САЩ, въпреки че в края на миналата година Фед каза, че очаква да вдигне лихвите на 4 пъти през 2016. 

Заместник-гуверньорът на Фед все пак изрази увереност, че инфлацията в САЩ ще се приближи до целевата от 2%, макар и това да отнеме по-дълго от първаначалните очаквания. Фишер очаква това да се случи, когато спре поевтиняването на петрола и американския внос. 

Изявлението на Стенли Фишер подкрепя казаното от Фед след срещата на паричната институция на 27 януари, когато централните банкери казаха, че ще следят развитието на световната финансова система и на базата на ситуацията в нея ще преценят какви ходове да предприемат. 

 

Последни новини
Още от Пазари