Венецуела призова за стабилизиране на цените на петрола

За целта венецуелският петролен министър ще посети Русия, Иран, Катар и Саудитска Арабия

Еулогио Антонио дел Пино Диас, министър на петрола на Венецуела. Виена, среща на ОПЕК, 4 декември 2015. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg Еулогио Антонио дел Пино Диас, министър на петрола на Венецуела. Виена, среща на ОПЕК, 4 декември 2015. Photographer: Lisi Niesner/Bloomberg

Венецуелският министър на петрола планира да посети Русия, Иран, Катар и Саудитска Арабия в започваща в понеделник визита. Целта е да се стабилизират цените на "черното злато".

"Ние ще се срещнем с четири ключови страни, като част от официалното предложение, направено от Венецуела до ОПЕК и лица, които не са от държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)", каза министър Еулоджио дел Пино, цитиран от МаrketWatch.

Венецуела призова за извънредно заседание на ОПЕК и страните извън картела, насочено към единна координация в отговор на резкия спад на цените на суровия петрол, заяви дел Пино.

В четвъртък министър на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че неговата страна, която не е член на ОПЕК, може да обсъди 5% съкращения на производството на среща през февруари с други производители.

Еулоджио дел Пино трябва да се срещне Новак в понеделник, а след това - с големи руски производители на петрол във вторник. В сряда той планира да посети Мохамед ал Сада, председател на ОПЕК и министър на енергетиката на Катар, а след това ще пътува до Иран и Саудитска Арабия.

Последни новини
Още от Пазари