Петролът през погледа на експертите

Какво ще бъде движението на цените през 2016

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

2015 беше белязана от срива в цената на петрола, а началото на 2016 не предлага особено оптимизъм за динамиката в цената на суровината и въобще за състоянието на пазара на суровини като цяло. Сътресенията на пазарите подчертаха несигурността в глобален мащаб, която определя нагласите на инвеститорите. Investor.bg потърси мненията на експерти за потенциалното развитие на петролния пазар.

„Почти няма анализатор, който да не приема факта, че цената на петрола в дългосрочен план ще пада. Може би реалистичното ценово ниво, което пазарът ще достигне, е около 20 долара за барел, а може и с няколко долара по-надолу“, каза за Investor.bg финансовият експерт Бисер Манолов.

Според него не става въпрос единствено за свръхпредлагане. За него по-аргументирано звучи обяснението, че в момента глобалната икономика навлиза в транзитен период към намаляване на петролните зависимости.

„Новите технологии, нанотехнологиите и революцията в производството на батерии накараха индустриалния сектор да погледне в недалечното бъдеще към много по-ефективни енергийни заместители на петрола. Да, безспорно Иран се завръща на пазара с предлагането на 500 000 барела дневно, но за това се говори отдавна. Китай забавя икономическите си темпове на развитие, но все пак за 2016 ръста на БВП на страната ще бъде в диапазона 6-7%, което е все още впечатляващо“, пояснява Манолов.

Според трейдъра Светлин Минев понижението на цените на петрола се дължи основно на очакванията за намалено търсене предизвикано от по-нисък икономически растеж не само в Китай. „Централните банки напечатаха трилиони, а все още има опасност от дефлация и цената на златото не расте. Това показва, че през 2008 е станало нещо много по-лошо, отколкото повечето хора си представят", казва той.

Според него опасенията за растежа на световната икономика се подкрепят и от медта, чиято цена е около 4 400 долара за тон. По думите му обезпокоителни сигнали идват и от Baltic Dry Index, който в петък се понижи до 325 пункта - най-ниската му историческа стойност. "Накратко, картината, която ни рисуват цените на суровините. не е много розова и вероятно ни очакват още неприятни изненади“, пояснява Минев.

Станислав Фортунов от „Бенчмарк Финанс“ смята, че членките на ОПЕК не биха позволили продължителен спад под 20 долара за барел за двата сорта петрол, които към момента са на сходни нива. „Така че мисля, че бариерата при 20 долара би било дъно за суровината, след което може би ще бъде свикана извънредна среща на ОПЕК, на която дори Саудитска Арабия би склонила“. Именно за подобна среща през последните дни призовават различни източници от Русия.

Бисер Манолов очаква в рамките на февруари дъното на цената да бъде около 28 долара за барал. Според него до края на година може би дъното ще бъде 20 долара за барел.

„Искам дебело да подчертая обаче, че ще има краткосрочно вдигане на цената, което ще бъде техническо. Винаги, когато дадена пазарна тенденция стане „толкова ясна“ за всички пазарни участници, трябва да очаквате обратно движение на това, което пазарът очаква“, твърди Манолов.

Последни новини
Още от Пазари