Цената на петрола спада, докато запасите в САЩ се увеличават

Арън Кларк от новините на Bloomberg коментира с Ришаад Саламат увеличаването на запасите в САЩ и намаляването на цената

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Oil Declines as U.S. Stockpiles Increase8b4b3be9-9df5-4bf3-81be-205d477615d0_1453869544892_6000

 

Какво причинява тези големи колебания, тук говорим за огромни отклонения.

Така е, Риш. В момента волатилността при суровия петрол е близка до нивата от 2009 и както и вие казахте, през последните няколко дни наблюдаваме огромни колебания, както нагоре, така и надолу с по 4-5%.

Вчера, лекият суров петрол се покачи с около 3,7% след изказването на иракския министър на петрола, че Саудитска Арабия и Русия – двата най-големи производителя на петрол могат да бъдат по-гъвкави и са отворени към намаления на производството. Повечето анализатори мислят, че реално намаление е малко вероятно, но самата новина беше достатъчна, за да повиши цената с почти 4% вчера.

Днес тя пада с 1 и 2%, и двата сорта нефт се търгуват за около 30$ за барел и мисля, че инвеститорите гледат цялостната ситуация. А тя е, че се на пазара все още има огромен излишък, особено в Съединените щати. Запасите са с 120 млн. барела над 5-годишното средно ниво за това време на годината и прогнозите са, че те ще се увеличат отново през тази седмица. Като цяло, пазарът е много предпазлив и мисля, че върху това ще бъде насочено вниманието днес.

Някои от американските производители на петрол предвиждат огромни загуби, заради спадналите цени. Стратегията на ОПЕК в този период на ниски цени изглежда оптимистична, особено когато става въпрос за най-големия производител, като разбира се не можем да говорим само за една от страните.

Да, изумително е колко различни са стратегиите, които виждаме. Както и вие казахте, очаква се независимите нефтени производители в Съединените щати да обявят загуби от 14 млрд. долара за миналата година в рамките на следващия период на отчетен период. Очевидно е, че те намаляват дивидентите и разходите по бъдещи проекти и уволняват работници, за да се справят със срива на цените.

От друга страна, някои от най-силните производители в ОПЕК, особено Саудитска Арабия и Кувейт инвестират пари.

Вчера кувейтците казаха, че ще инвестират 100 млрд. долара в енергийни проекти в следващите 5 години. Саудитска Арабия потвърди намерението си да инвестира в петролни проекти, така че изглежда, че инвестират в съществуващи проекти, за да поддържат производството.

Това е в потвърждение на стратегията им, която следват за последната година, а тя е да наводнят пазара, да изтласкат по-високоразходните производители извън него и след това да се опитат да увеличат дяла си, когато цените и търсенето се повишат. 

 

Последни новини
Още от Пазари