Световните пазари - къде са възможностите за инвестиции

Президентът на Amber Capital Джоузеф Угурлян коментира в студиото на Bloomberg възможностите за инвестиции на световните пазари

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Джоусеф, избягвате ли компании, с експозиции в Китай?

Да, според нас в Северна Европа има много компании, които са ориентирани към капиталовите стоки и производството, които спечелиха от този инвестиционен балон, който имахме в Китай през последните 15 години, но сега ги очаква доста дълъг и труден период. Така че да, избягваме такива компании и предпочитаме да инвестираме в компании в Южна Европа.

Това, което разбрах от Давос, че корпоративните компании, трудностите на пазара не са достигнали връхната си точка, а те трябва да изпълнят 10 годишния си ангажимент към Китай по очевидни причини. Ако сте в позицията на компанията, за стоки, които не са от първа необходимост трябва да присъствате в Китай, заради бума в потреблението там. Aко обаче сте в позицията на инвеститор, който търси стойност и получите тези сигнали, които първо подсказват да инвестирате в акции, а след това идва януари и претърпявате пълен срив, колко трудно е да сте на пазара в ролята на такъв инвеститор?

Пазарът става все по-интересен, нали? Повишава се интересът към стойността, както и възможностите на пазара. Трябва да бъдем дисциплинирани и да държим риска в определени граници, но в същото време, когато нещо, което наистина харесваме поевтинее поради грешните причини, трябва да подобрим позициите си.

Каква част от пазара е погрешно оценен?

Това е страхотен въпрос. Мисля, че пазарите реагираха пресилено. Хората гледат на Европа като синоним на по-голям растеж и мислят, че пазарите там ще се представят най-добре. От друга страна е вярно, че повече от 1/3 от печалбите на европейските компании имат експозиция към развиващите се и международните пазари, и тези компании ще пострадат. В същото време, много компании особено в Южна Европа ще спечелят от скорошните тенденции. Този инвестиционен балон, за който споменах в Китай доведе до много високи цени на суровините. От друга страна, ниските цени на суровините са прекрасни новини за голяма част от тези компании в Южна Европа, които са изложени на вътрешно търсене и те ще спечелят много от тези тенденции.

Джоузеф, споменахте стойността, а и Гай засегна темата. Събуждате се тази сутрин 30 минути преди началото на търговията. Фючърсите са много надолу, Шанхай Компосит е спаднал с 6-7% и знаете, че не трябва да използвате това за измерител на търговията, но казахте, че гледате оценката, кои измерители използвате? Пазарът в момента е много странен, миналата седмица Ханг Сенг беше под стойността на нетните си активи от не знам колко време, имаме и пазар на облигациите, който носи негативна доходност.

Кои измерители използвате, кое ви подсказва, че трябва да инвестирате?

Все още използваме обичайните методи за оценка. Напълно ви разбирам – средата при тези количествени облекчения и отрицателните лихви е напълно различна, така че сме склонни да пренебрегваме оценките, които зависят от облигациите. Но се вглеждаме в приходите по време на цикъла, много внимателно гледаме и номиналната цена при тези компании, като цяло се връщаме на обичайните методи за оценка, които останалите инвеститори, които търсят стойност биха използвали. 

 

Последни новини
Още от Пазари