Гласуването за паричните стимули в Япония може да е оспорвано

Влошените перспективи за инфлацията може да накарат Курода да действа

Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на BoJ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Някои официални лица от Японската централна банка смятат, че решението на Борда по паричната политика дали да увеличи стимулите още през януари, на срещата на 28-29 в края на месеца, може да не бъде взето единодушно, а гласуването да е оспорвано, съобщава Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати с дискусиите в BoJ.

Централните банкери внимателно ще следят икономическите индикатори и движенията на пазара до края на седмицата, когато трябва да бъде взето решението.

Инфлацията, която е основна грижа на централната банка, продължава да остава далеч от целта и упорито не достига заложените 2%. Влошените перспективи пред ръста на ценовото равнище заради поевтиняването на петрола и слабия ръст на заплатите в Япония може да накарат Японската централна банка да изненада пазарите и да действа още през януари.

JPMorgan казва, че ако гуверньорът харухико Курода усети сериозен риск, който да заплашва растежа, той ще убеди останалите централни банкери в BoJ да увеличат стимулите. Goldman обаче счита, че е по-вероятно увеличение на стимулите да има през април.

Курода не даде знаци, че има апетит за още стимули по време на изказванията си на Световния икономически форум в Давос, но той и преди е изненадвал пазарите, като през 2014 например. Тогава малко инвеститори очакваха увеличение на стимулите от страна на BoJ.

Bloomberg достигна и до информация, че Японската централна банка планира за трети път през последната година да отложи крайния срок за постигането на целевата инфлация. Последната цел, заложена за това, е краят на март 2014.

 

Последни новини
Още от Пазари