Европейските акции с ръст, водени от петрола, Siemens и Philips

Акциите на производителите на суровини и на енергийните производители отбелязаха ръст

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европейските акции поскъпнаха, водени от производителите на суровини и енергийните производители, а добри новини дойдоха и от Siemens и Philips, чиито акции също отбелязаха сериозен ръст. 

Широкият индекс Stoxx Europe 600 добави 0,9% към края на търговската сесия в Лондон. По този начин индексът се възстанови и изтри загуба от почти 2%, благодарение на поскъпването на петрола до над $30 долара за барел след изявлението на петролния министър на Ирак, че Саудитска Арабия и Русия вече са по-гъвкави по отношение на споразумение за ограничаване на производството. 

Акциите на Siemens поскъпнаха с 8,6%, което е най-високият ръст от 2008 насам. Причината е, че компанията неочаквано увеличи прогнозата си за годишната печалба, сигнализирайки увереност, че може да се справи със забавянето в Китай и евтиният петрол. 
Книжата на Philips поскъпанаха с 6,1%, след като печалбата на компанията за последното тримесечие отбеляза по-висок от очаквания ръст заради по-доброто представяне в сектора на медицинското оборудване. 

„Корпоративните новини стабилизираха цените на акциите, както и петрола. Петроът и акциите реагират на едни и същи страхове и надежди“, коментира Ралф Зимерман, стратег в Bankhaus Lampe в Дюселдорф. 

Корелацията между движението на петрола и акциите е на най-високо ниво от 2013 насам. 

Поскъпването на индекса Stoxx Europe 600 на 26 януари му помогна да ограничи месечната си загуба до 7,3%. Ако до края на месеца обаче индексът не изтрие още загуби, това ще е най-слабият януари от 2008 насам. 

Сред губещите акции бяха книжата EasyJet, които поевтиняха с 3,2% заради по-слаби от очакваните приходи. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари